Τι είναι ο ύπνος REM και γιατί είναι απαραίτητος για την υγεία μας

Μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους για καλή υγεία του οργανισμού είναι ο ύπνος. Συγκεκριμένα, για όσους αθλούνται βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός μας είναι η καλή ποιότητα ύπνου, που αποτελεί σημαντικό «σύμμαχο» στην προπόνηση και όχι μόνο.

Πολλοί αθλούμενοι έχουν παρατηρήσει στα ρολόγια και τα fitness trackers τους να αναγράφεται ο ύπνος REM. Τι είναι, όμως, ο ύπνος REM και γιατί είναι τόσο σημαντικός για τον οργανισμό μας;

Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, τα μάτια σας κινούνται γρήγορα σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό δεν συμβαίνει κατά τη διάρκεια μη REM ύπνου. Τα όνειρα συνήθως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου REM.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μη REM ύπνου;

Υπάρχουν τρεις φάσεις ύπνου μη REM. Κάθε στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 15 λεπτά. Μπορείτε να περάσετε και τις τρεις φάσεις πριν φτάσετε στον ύπνο REM.

Στάδιο 1: Τα μάτια σας είναι κλειστά, αλλά είναι εύκολο να ξυπνήσετε. Αυτή η φάση μπορεί να διαρκέσει 5 έως 10 λεπτά.

Στάδιο 2: Βρίσκεσαι σε ελαφρύ ύπνο, δηλαδή λαγοκοιμάστε! Ο καρδιακός σας ρυθμός επιβραδύνεται και η θερμοκρασία του σώματος πέφτει. Το σώμα σας ετοιμάζεται για βαθύ ύπνο.

Στάδια 3: Αυτό είναι το στάδιο του βαθύ ύπνου. Είναι πιο δύσκολο να σε ξυπνήσεις σε αυτό το στάδιο, και αν κάποιος ξυπνήσει, νιώθει αποπροσανατολισμένος για λίγα λεπτά.

Κατά τη διάρκεια των βαθιών σταδίων του ύπνου NREM, το σώμα επισκευάζει και αναζωογονεί τους ιστούς, χτίζει τα οστά και τους μυς και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Καθώς μεγαλώνετε, κάνετε λιγότερο βαθύ ύπνο. Η γήρανση σχετίζεται επίσης με βραχύτερο χρονικό διάστημα ύπνου, αν και οι μελέτες δείχνουν ότι χρειάζεστε ακόμα περισσότερο ύπνο, όπως όταν ήσασταν νεότερος.

Τι είναι ο ύπνος REM;

Συνήθως, ο ύπνος REM διαρκεί 90 λεπτά από τη στιγμή που θα κοιμηθείτε. Η πρώτη περίοδος REM διαρκεί συνήθως 10 λεπτά. Κάθε ένα από τα τελευταία στάδια REM διαρκεί περισσότερο και ο τελευταίος μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα. Ο καρδιακός σας ρυθμός και η αναπνοή σας γρηγορότερα.

Μπορείτε να έχετε έντονα όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, καθώς ο εγκέφαλός σας είναι πιο ενεργός. Τα μωρά μπορούν να περάσουν μέχρι και το 50% του ύπνου τους στο στάδιο REM, σε σύγκριση με μόνο περίπου 20% για τους ενήλικες.

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Alfonsina Strada: Η εμβληματική γυναίκα που έγραψε ιστορία στην παγκόσμια ποδηλασία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Κολύμπι στην άγρια φύση για ψυχική ηρεμία