Οι 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων

Ως κορυφές οκτώ χιλιάδων μέτρων είναι γνωστές οι 14 ανεξάρτητες κορυφές βουνών υψηλότερες από 8.000 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Όλες οι «οκτάρες», όπως συνήθως ονομάζονται, βρίσκονται στην οροσειρά των Ιμαλαΐων και του Καρακορούμ στην Ασία.

Η πρώτη καταγραμμένη προσπάθεια ανάβασης σε οκτάρα ήταν του Albert F. Mummery και του J. Norman Collie, που προσπάθησαν να ανέβουν στο Nanga Parbat από την πλευρά του Κασμίρ το 1895. Η απόπειρα απέτυχε, όταν ο Mummery και δύο Γκούργκα (Νεπαλέζοι στρατιώτες που στρατολογούνταν στον βρετανικό στρατό), οι Ragobir και Goman Singh, σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα.

Η πρώτη καταγραμμένη επιτυχημένη ανάβαση οκτάρας είναι εκείνη του Maurice Herzog και του Louis Lachenal, που ανέβηκαν στο Annapurna στις 3 Ιουνίου του 1950.

Everest
Annapurna
Broad Peak

Ο πρώτος που σκαρφάλωσε και τις 14 οκτάρες κορυφές (όλες χωρίς τη χρήση βοηθητικού οξυγόνου) ήταν ο θρυλικός Ιταλός Reinhold Messner, που ολοκλήρωσε το εγχείρημά του στις 16 Οκτωβρίου του 1986.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1987, ο Πολωνός Jerzy Kukuczka έγινε ο δεύτερος ορειβάτης που ολοκλήρωσε το εγχείρημα. Ο Messner ολοκλήρωσε και τις 14 κορυφές χωρίς βοηθητικό οξυγόνο. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό επαναλήφθηκε 9 χρόνια αργότερα από τον Ελβετό Erhard Loretan το 1995.

Ο Νεπαλέζος Phurba Tashi ολοκλήρωσε τις περισσότερες αναρριχήσεις στις οκτάρες με 30 αναβάσεις μεταξύ του 1998 και του 2011. Ο Ισπανός Juanito Oiarzabal, δεύτερος στην κατάκτηση των περισσότερων κορυφών, ολοκλήρωσε ένα σύνολο 25 αναβάσεων μεταξύ του 1985 και του 2011.

Cho Oyu
Dhaulagiri

Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό ορειβατών που σκαρφάλωσαν και τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων είναι η Ιταλία και η Νότια Κορέα, με πέντε ορειβάτες η καθεμία, με δεύτερη την Ισπανία, με τέσσερεις ορειβάτες. Το Καζακστάν και η Πολωνία ακολουθούν με τρεις ορειβάτες.

Gasherbrum I
Gasherbrum II
K2
Kangchenjunga
Lhotse

Η πρώτη γυναίκα που ισχυρίστηκε ότι κατέκτησε και τις 14 οκτάρες ήταν η Oh Eun-sun από τη Νότια Κορέα, η οποία ανέφερε ότι ολοκλήρωσε το εγχείρημα με την ανάβασή της στο Annapurna στις 27 Απριλίου του 2010. Ωστόσο, θεωρήθηκε αμφισβητήσιμος ο ισχυρισμός της ότι κατέκτησε το Kangchenjunga το 2009. Αργότερα, το 2010, η Edurne Pasaban από την Ισπανία έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε και τις 14 οκτάρες.

Makalu
Manaslu

Τον Αύγουστο του 2011, η Αυστριακή Gerlinde Kaltenbrunner έγινε η πρώτη γυναίκα που σκαρφάλωσε όλες τις οκτάρες χωρίς τη χρήση βοηθητικού οξυγόνου.

Nanga Parbat
Shishapangma

Σημείωση: Το O2 είναι αναφορά στους ορειβάτες που σκαρφάλωσαν και τις 14 κορυφές χωρίς τη χρήση βοηθητικού οξυγόνου.

Πηγή

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

L’ÉTAPE Greece by Tour de France: Έρχεται για πρώτη φορά στη Δυτική Ελλάδα και την Αρχαία Ολυμπία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Σχεδιάζεις να κάνεις χειμερινό κάμπινγκ μόνος σου; Όλα όσα θα πρέπει να προσέξεις