Σχεδιάζεις να κάνεις χειμερινό κάμπινγκ μόνος σου; Όλα όσα θα πρέπει να προσέξεις

Για τους περισσότερους το να ταξιδέψεις μόνος σου σημαίνει ότι έχεις την απόλυτη ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις, χωρίς να κινδυνεύεις ιδιαίτερα ότι κάτι μπορεί να σου χαλάσει το πρόγραμμα.

Τα οφέλη του solo ταξιδιού, σε σύγκριση με το να μοιραστείς την εμπειρία με άλλους, είναι πρώτα απ’ όλα μία πιο εύκολη διαδικασία. Μπορείς να τρως ό,τι θέλεις και να πηγαίνεις όπου θέλεις, χωρίς να ρωτάς για το αν επιθυμεί το ίδιο και η παρέα σου.

Και βέβαια είναι η στιγμή που νιώθεις πιο ζωντανός και βρίσκεις τον εαυτό σου να αντιμετωπίζει πιο εύκολα τις δυσκολίες που πιθανότατα μπορεί να συναντήσει μέσα στη φύση.

Το solo ταξίδι είναι μία εναλλακτική εμπειρία ζωής, αλλά πριν το επιχειρήσεις θα πρέπει να προσέξεις ορισμένα πράγματα για να μην βρεθείς απροετοίμαστος σε πιθανές δύσκολες καταστάσεις.

Αν έχεις σχεδιάσει να κάνεις μόνος σου κάμπινγκ, χρειάζεται να το δουλέψεις περισσότερο στο μυαλό σου. Θα πρέπει να υπολογίσεις τον εξοπλισμό σου, πώς να στήνεις τη σκηνή σου, να μάθεις να κόβεις ξύλα, να εξασφαλίσεις πόσιμο νερό. Όλα αυτά χρειάζονται διπλό χρόνο και ενέργεια και φυσικά έχεις κατά βάση περιορισμένο φυσικό φως για να τα προλάβεις.

Αν αποφασίσεις να βγεις μόνος αντιμέτωπος με τη φύση θα πρέπει να γνωρίζεις από πλοήγηση, να ξέρεις απο πρώτες βοήθειες, από «ανάγνωση» του καιρού, γιατί πιθανότατα θα κληθείς να φέρεις εις πέρας ζητήματα… επιβίωσης.

Ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο!

Όσοι επιχειρούν να κάνουν μόνοι τους κάμπινγκ, το κάνουν μόνο για μία νύχτα.

Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος!

Στην αρχή θα κληθείς να αντιμετωπίσεις τις φοβίες σου με το άγνωστο, θα τρομάξεις την ώρα που θα κοιμάσαι στη σκηνή σου. Μετά, όμως, από δύο – τρεις ημέρες θα είσαι τόσο εξαντλημένος από την αϋπνία που θα αρχίζεις να χαλαρώνεις. Μετά την πέμπτη ημέρα, όλες οι φοβίες θα έχουν εξαφανιστεί.

Την έβδομη ημέρα, θα είσαι ήρεμος και η πραγματική σου επιθυμία θα είναι να βγεις έξω και να ζήσεις την περιπέτεια!

TIPS

Mην παίρνεις πολλά πράγματα μαζί σου: Το να μην έχεις κάποιον να σε βοηθήσει με το βάρος, είναι πρόβλημα. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχεις ελαφρύ φορτίο στην πλάτη σου, προκειμένου να είσαι ευέλικτος στις κινήσεις σου. Επίσης, καλό θα είναι να είσαι εγκρατής και με τις προμήθειες φαγητού.

Να έχεις μαζί σου πάντα ένα βιβλίο: Θα έχεις άπλετο χρόνο μπροστά σου, ειδικά όταν ο καιρός θα αρχίζει να «χαλάει». Το μυαλό σου θα πρέπει να πάντα σε εκγρήγορση.

Ενημέρωσε κάποιον στο σπίτι σου για το καθημερινό σου πρόγραμμα: Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κάποιος τις πιθανές αλλαγές που πρόκεται να κάνεις.

Αγόρασε ένα GPS: Είναι ζωτικής σημασίας να έχεις μία τέτοιου είδους συσκευή μαζί σου. Επίσης, φρόντισε να κουβαλάς πάντα στα πράγματά σου και μία σφυρίχτρα.

Πάντα να έχεις και εναλλακτικό πλάνο: Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι πιθανότατα θα πρέπει να ακυρώσεις τα πάντα και να γυρίσεις σπίτι σου. Μην έχει μόνο έναν χάρτη μαζί σου. Πρόσθεσε πληροφορίες και για τα πέριξ του σημείου που θα στήσεις τη σκηνή σου.

Να έχεις ένα ημερολόγιο: Γιατί θα υπάρξουν στιγμές βαθιάς περισυλλογής.

Να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση: Καλείσαι να προετοιμαστείς για τα πάντα. Δεν θέλεις να έχεις εκπλήξεις με την υγεία σου. Ο προσωπικός σου γιατρός μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό, δίνοντάς σου συμβουλές και φυσικά το «ok» για το αν είσαι έτοιμος γι’ αυτό το ταξίδι ή όχι.

Ποτέ μην ακούς τι λένε οι άλλοι: Μην απογοητεύεσαι για το τι λένε οι γύρω σου. Οι περισσότεροι θα σε θεωρήσουν τρελό ή αντικοινωνικό αν επιχειρήσεις solo camping.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1997 και από τότε μέχρι σήμερα επιμένει να ασχολείται με αυτήν. Γνωρίζοντας ότι το βιογραφικό του δεν διαβάζεται από κανέναν, θέλει να πιστεύει ότι τα άρθρα του είναι για βραβείο Πούλιτζερ.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Οι 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Πώς να οργανώσεις το απόλυτο ποδηλατικό σου ταξίδι