Πώς να οργανώσεις το απόλυτο ποδηλατικό σου ταξίδι

Ο τουρισμός είναι μια «βιομηχανία», η οποία αδιαμφισβήτητα έχει πολλά διαφορετικά είδη, πάντα ανάλογα με το τι θέλουμε να κάνουμε και πώς θέλουμε να περάσουμε τον χρόνο μας σε ένα μέρος, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον τουρισμό άθλησης, τον αγροτουρισμό ή τον θρησκευτικό τουρισμό.

Μια πολύ ξεχωριστή επιλογή για εξορμήσεις είναι ο ποδηλατικός τουρισμός, ο οποίος προσφέρει μεταξύ άλλων εκγύμναση, αλλά και ανακάλυψη όμορφων τοπίων.

Ιδιαίτερα με τον Γύρο της Ελλάδας, η χώρα μας επένδυσε σε αυτού του είδους το κομμάτι του τουρισμού, που αναμένεται να έχει μεγάλη άνοδο μέσα στα επόμενα χρόνια.

Βέβαια το ταξίδι με το ποδήλατο ενέχει κάποιους κινδύνουςκάποια challenges, τα οποία πρέπει να προσέχουν οι ταξιδιώτες, με σοβαρό και συνετό προγραμματισμό.

Αποφασίστε τον τύπο του ταξιδιού που θα κάνετε

Τα πλάνα και ο προγραμματισμός για τις εκδρομές με το ποδήλατο εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες:

  1. πόσο μεγάλος προγραμματισμός και σχεδιασμός γίνεται
  2. τι είδους εξοπλισμό θέλετε να έχετε
  3. πόση προσπάθεια είστε διατεθειμένοι να κάνετε
  4. πόσα χρήματα μπορείτε να ξοδέψετε
  5. πόσο χρόνο έχετε διαθέσιμο για το ταξίδι.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ταξιδιών. Το καθένα έχει τα υπέρ και τα κατά του.

Credit Card Touring

Στα «credit card tours», οι ταξιδιώτες έχουν μαζί τους βασικό εξοπλισμό και ρούχα ποδηλασίας και πληρώνουν για πράγματα όπως γεύματα, προμήθειες και διανυκτερεύσεις.

Θετικά: Μικρότερη ταλαιπωρία σε σχέση με άλλα είδη ταξιδιών, οι περιηγητές μένουν σε ξενοδοχεία, οπότε πάντα έχουν την δυνατότητα να κάνουν ντους και να κοιμηθούν σε κανονικό κρεβάτι.

Αρνητικά: Είναι ακριβό, περιορίζεται στα διαθέσιμα καταλύματα που υπάρχουν ανά περιοχή και μπορεί να υπάρχουν διάφορα challenges σχετικά με την οργάνωση του ταξιδιού.

Self-Supported Touring

Στα ταξίδια τύπου «Self-Supported Touring» έχετε την δυνατότητα να μεταφέρετε τα ρούχα και τον εξοπλισμό που χρειάζεστε μαζί σας στο ποδήλατό σας.

Αν και κάνετε συχνές στάσεις για φαγητό και για να έχετε βασικές προμήθειες, θα πρέπει να είστε σε θέση να χειριστείτε τα πάντα, από κακές καιρικές συνθήκες μέχρι ύπνο σε εξωτερικούς χώρους.

Θετικά: Μεγάλη ελευθερία κινήσεων, δεν είναι ο πιο ακριβός τρόπος για να ταξιδεύεις.

Αρνητικά: Πρέπει να έχετε πολλά πράγματα μαζί και να καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια.

Vehicle-Supported Touring

Αυτά τα ταξίδια σάς επιτρέπουν να αποθηκεύετε το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού και των προμηθειών σας σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο θα πρέπει να έχετε μαζί σας στο ταξίδι.

Θετικά: Έχετε περισσότερο εξοπλισμό χωρίς να χρειάζεται να το κουβαλάτε στο ποδήλατο σας, ταξιδεύετε πιο μακριά, τυχόν λάθη ή πράγματα που συμβαίνουν λόγω κακής τύχης (π.χ. τραυματισμός, πρόβλημα με το ποδήλατο) μπορούν να καλυφθούν.

Αρνητικά: Πρέπει να έχετε έναν οδηγό, είναι πιο ακριβός αυτού του είδους ο τουρισμός, το αυτοκίνητο μπορεί να μην είναι πάντα σε θέση να πάει όπου θέλετε.

Organized Tours

Αυτού του είδους τα ταξίδια, σχεδιάζονται και οργανώνονται από εξειδικευμένες εταιρίες σε αυτόν τον τομέα.

Κάποια μαγαζιά προσφέρουν απόλυτη εξυπηρέτηση, στην οποία εξετάζεται η κάθε λεπτομέρεια. Ενώ άλλα παρέχουν μόνο σχεδιασμό διαδρομής και βοήθεια στη διαμονή.

Θετικά: Μικρότερη ταλαιπωρία, είναι πιο βολικά και δεν έχουν τόσες δυσκολίες, είναι πιο εύκολη η γνωριμία με καινούργια άτομα.

Αρνητικά: Μπορεί να έχει μεγάλο κόστος, πολλές φορές επειδή τα οργανώνουν εταιρίες δεν επιλέγεις τους συνταξιδιώτες σου, είναι από πριν προγραμματισμένα και πρέπει να ακολουθείς ένα πρόγραμμα.

Σχετικά με το μέγεθος του γκρουπ που ταξιδεύετε

Ολιγομελή γκρουπ

Οι ολιγομελείς ομάδες για ποδηλασία, δηλαδή αυτές που έχουν από δύο έως έξι ταξιδιώτες, είναι πιο εύκολο να οργανωθούν σε σχέση με μεγαλύτερα σύνολα, ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει και η σχετική εμπειρία.

Είναι καλό να υπάρχει παρέα κατά την διάρκεια του ταξιδιού, αφού υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια από το να περιηγείστε μόνοι σας, καθώς οι συνάδελφοί σας είναι εκεί για να σας βοηθήσουν με τεχνικά προβλήματα, τραυματισμούς και θέματα εύρεσης της διαδρομής.

Πολυπληθή γκρουπ

Διασκέδαση και κέφι μπορεί να δημιουργηθεί και με μεγαλύτερα τουριστικά σύνολα (περισσότεροι από έξι ποδηλάτες), αλλά φυσικά, η οργάνωση τους είναι πιο δύσκολη.

Για την διοργάνωση μιας τέτοιας εξόρμησης με πολλά άτομα, πρέπει να υπάρχει εμπειρία και φυσικά μεγάλη οργάνωση.

Ατομικά ταξίδια

Τα ταξίδια μισής ή ολόκληρης ημέρας μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους αρχάριους ποδηλάτες τουρισμού να εξασκήσουν βασικές δεξιότητες και το να συνηθίσουν να είναι αυτάρκεις όταν βρίσκονται στο δρόμο.

Η τριβή και οι εμπειρίες που δημιουργούνται από αυτά τα ατομικά ταξίδια, βοηθούν να γίνονται καλύτεροι, αλλά και να ξέρουν τι είδους εξορμήσεων τους αρέσει να κάνουν.

Ενδιαφέροντα: Επιλέξτε τα μέρη που θέλετε να βρεθεί το γκρουπ σας. Αυτό περιλαμβάνει τα τοπία, τις δραστηριότητες και τα αξιοθέατα.

Φυσικές ικανότητες: Μια ομάδα ποδηλασίας είναι τόσο δυνατή όσο ο πιο αδυναμος αναβάτης της. Πρέπει να ξέρετε μέχρι που φτάνουν τα όρια των συνταξιδιωτών σας, ώστε να μπορείτε να σχεδιάσετε μια κατάλληλη διαδρομή.

Ποδηλατικές δεξιότητες: Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, πόσο αντέχουν τα άτομα που είναι στο γκρουπ, για παράδειγμα το πόσο πρόθυμοι θα είναι να αντιμετωπίσουν μια κίνηση ή μια κακοκαιρία.

Για ολονύχτιες εκδρομές κάμπινγκ, πρέπει να γνωρίζετε την εμπειρία τους σε αυτό, τις δεξιότητές τους στην εύρεση διαδρομής και την αντοχή τους στις αντιξοότητες.

Επιπλέον παράγοντες που πρέπει να σκεφτείτε

Το πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το γκρουπ και η επιλογή του είδους του ταξιδιού είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Λάβετε υπόψη τα ακόλουθα όταν σχεδιάζετε τη διαδρομή σας και αγοράζετε εξοπλισμό:

Να είστε κοντά σε κατοικημένη περιοχή

Όσο πιο κοντά βρίσκεστε στις πόλεις και στα μαγαζιά τους, τόσο πιο εύκολο είναι να λάβετε βοήθεια εάν χρειαστεί. Σχεδιάστε την πρώτη σας περιήγηση δίπλα στην πόλη διαμονής σας ή δίπλα σε μια άλλη πόλη.

Προσδιορισμός των χιλιομέτρων

Όταν προσδιορίζεται και προγραμματίζετε τα χιλιόμετρα που θα κάνετε, τότε αυτό βοηθάει πολύ στην οργάνωση του ταξιδιού. Επίσης, περισσότερα χιλιόμετρα σημαίνει λιγότερος χρόνος για να δείτε ένας μέρος ή να κάνετε περιηγήσεις στα αξιοθέατα, ιδιαίτερα αν έχετε στόχο να φτάσετε σε ένα συγκεκριμένο μέρος, μέσα στην ημέρα.

Το τερέν

Μπορείτε να απολαύσετε περιηγήσεις με ποδήλατο σε οποιοδήποτε είδος εδάφους, με τους αρχάριους βέβαια να είναι καλό στην αρχή να οδηγούν σε ισόπεδες διαδρομές.

Κίνηση

Η κίνηση που δημιουργούν στους δρόμους τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, πολλές φορές μπορεί να σας φέρει σε δύσκολη θέση ή να είναι επικίνδυνη.

Για να μειώσετε τα πιθανά προβλήματα, σχεδιάστε διαδρομές σε δευτερεύοντες δρόμους, δηλαδή όχι τους κεντρικούς, αλλά βεβαιωθείτε εκ των προτέρων ότι επιτρέπεται η πρόσβαση στα ποδήλατα.

Ελέγξτε επίσης εάν τέτοια μονοπάτια χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από πεζοπόρους, οχήματα εκτός δρόμου ή αν κάνουν διέλευση κάποια ζώα.

Οδικοί κίνδυνοι

Κατά το σχεδιασμό της διαδρομής, προσπαθήστε να αποφύγετε στενές σήραγγες και γέφυρες, πολυσύχναστα τμήματα δρόμου, περιοχές κατασκευής κτλ για να είστε ασφαλείς.

Διανυκτερεύσεις

Σε μια μεγάλη ημερήσια εκδρομή, μπορεί να χρειαστεί την νύχτα να μείνετε σε ένα κατάλυμα ή σε ένα κάμπινγκ κτλ. Στον αρχικό σχεδιασμό, πρέπει να ξέρετε τι μπορούν να πληρώσουν οι συνταξιδιώτες σας, αν είναι σε θέση να κάνουν αυτού του είδους το ταξίδι και τι εμπειρίες μπορεί να έχουν.

Το timing

Αδιαμφισβήτητα το timing είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια ενός ταξιδιού, για αυτό και πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία. Θυμηθείτε ότι σε κάποιες εποχές του χρόνου, π.χ. γιορτές, καλοκαίρι, οι δρόμοι είναι πιο πολυσύχναστοι, οπότε υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση.

Αέρας και καιρός

Ιδανικές συνθήκες για το bike touring είναι ο ηλιόλουστος καιρός με δροσιά. Φυσικά, κανείς δεν θέλει στο ταξίδι του βροχές, χιόνια ή υπερβολική ζέστη, αλλά και τους αντίθετους ανέμους, οι οποίοι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό αρνητικά την περιήγηση.

Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να παρακολουθείτε από τις προηγούμενες μέρες την πρόγνωση του καιρού.

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Σχεδιάζεις να κάνεις χειμερινό κάμπινγκ μόνος σου; Όλα όσα θα πρέπει να προσέξεις

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Μιλώντας με τα δέντρα