Snow Leopard Day: Στις πλαγιές του Χ.Κ. Καλαβρύτων για τη διάσωση της λεοπάρδαλης του χιονιού

Στις 16 Μαρτίου 2021, 45 ελίτ αθλητές ορειβατικού σκι της Dynafit Race Team, σε 10 χώρες, έλαβαν μέρος στην ετήσια εκδήλωση που διοργανώνει η ιταλική -με αυστριακές ρίζες- εταιρεία αθλητικού εξοπλισμού, μια πρωτοβουλία αφιερωμένη στη διάσωση της λεοπάρδαλης του χιονιού.

• Two snow leopards / Photo by Peter Bolliger

Κοινός παρονομαστής όλων, η αγάπη για τη φύση και η απόλαυση του πλούτου της μέσω των χειμερινών δραστηριοτήτων αλλά και η προστασία της. Το Snow Leopard Day 2021 εκπροσώπησε από ελληνικής πλευράς, ο αθλητής της Dynafit Greece, Κωνσταντίνος Παραδεισόπουλος, ο οποίος κατάφερε να πραγματοποιήσει 2.000 μέτρα ανάβασης στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, αφιερωμένα στη διάσωση της λεοπάρδαλης του χιονιού.

Η εκδήλωση – σταθμός για όλους τους φίλους του ορειβατικού σκι, βρήκε φέτος ένα διαφορετικό “format” για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί εν μέσω πανδημίας και περιορισμών, ώστε ο στόχος να επιτευχθεί! Τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας για τους αθλητές και το τεχνικό προσωπικό που κάλυψε την εκδήλωση, το μήνυμα για τη διάσωση της λεοπάρδαλης του χιονιού εξέπεμψε και εφέτος αδιάκοπο.

• O Κωνσταντίνος Παραδεισόπουλος στην ανάβαση της πίστας του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων / Photo credits: Elias Lefas

To Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, με όλα τα μέτρα ασφαλείας, φιλοξένησε και υποστήριξε το εγχείρημα. Οι πιστέρ του χιονοδρομικού ελέγξανε και ασφαλίσανε τη διαδρομή που λόγω των καιρικών συνθηκών κινήθηκε στα όρια του δάσους και μέσα στις πίστες. Ο Κωνσταντίνος Παραδεισόπουλος εκμεταλλεύτηκε το μικρό παράθυρο καιρού της περασμένης Τρίτης και κατάφερε να πραγματοποιήσει 2.000 μέτρα ανάβασης, μέχρι που οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι τον ανάγκασαν να σταματήσει την προσπάθειά του.

Ο 20χρονος αθλητής ορεινού τρεξίματος και ορειβατικού σκι, από τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, δήλωσε μετά την αξιοθαύμαστη προσπάθειά του: «Ολοκλήρωσα αυτή την προσπάθειά μου στο πανέμορφο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων σε ένα παράθυρο καιρού που βρήκα περίπου στις 13:00 αλλά δυστυχώς ο πολύ δυνατός αέρας δεν με άφησε να πετύχω όσα υψομετρικά μέτρα προσδοκούσα και έτσι τελικά έκανα 2000m ανάβασης. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους τους πιστέρ του Χ.Κ. Καλαβρύτων που φρόντισαν να πραγματοποιηθεί όλο το εγχείρημα με απόλυτη ασφάλεια! Αλλά και όλους αυτούς που ήταν εκεί για να βιντεοσκοπήσουν και να φωτογραφίσουν την προσπάθειά μου πάντα τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του covid. Ελπίζω του χρόνου να απολαύσουμε αυτή την μέρα παρέα όλοι μαζί».

Για 12 χρόνια, η Dynafit διοργανώνει το International Snow Leopard Day με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την υποστήριξη της διάσωσης του άγριου ζώου που αποτελεί, άλλωστε, και έμβλημά της. Λάτρεις του σκι σε όλο τον κόσμο συναντιούνται στα χιονοδρομικά κέντρα για να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ, κάνοντας παράλληλα μια καλή πράξη, συγκεντρώνοντας όλοι μαζί χιλιόμετρα ανάβασης στις πίστες που μεταφράζονται μετά σε χρηματική αξία. Όσο περισσότεροι είναι οι συμμετέχοντες, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η αντίστοιχη δωρεά. Κάθε μέτρο ανάβασης που επιτυγχάνεται και μετριέται μετατρέπεται σε ένα σεντ του ευρώ δωρεάς από την Dynafit. Έτσι, για παράδειγμα, στο DYNAFIT Snow Leopard Day του 2020, η παγκόσμια χιονοδρομική κοινότητα κατάφερε να καλύψει απόσταση 2 εκατομμυρίων μέτρων για πρώτη φορά, το οποίο αναλογεί σε δωρεά 20.000 ευρώ. Σε συνδυασμό με επιπλέον καμπάνιες συγκέντρωσης χρημάτων, η εταιρεία έχει συγκεντρώσει συνολικά περισσότερα από 135.000 ευρώ, στηρίζοντας τον παλαιότερο οργανισμό προστασίας της λεοπάρδαλης “Snow Leopard Trust“.

Η λεοπάρδαλη του χιονιού ενσωματώνει τις αξίες και τις δεξιότητες που αντιπροσωπεύουν την εταιρική ταυτότητα της Dynafit και τα προϊόντα της. Με κύρια γνωρίσματα την εκρηκτική ταχύτητα και την εξαιρετική αντοχή της, δεν υπάρχει, ίσως, άλλο ζώο που να είναι τόσο καλά προσαρμοσμένο στη ζωή των βουνών, όπως η λεοπάρδαλη του χιονιού. Αποτελεί το πρότυπο και το σύμβολο για όλα τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες που διασφαλίζουν τη διαβίωση και την επιβίωση στο βουνό, και ως εκ τούτου ένα ιδανικό πρότυπο για κάθε αθλητή αντοχής. Δυστυχώς, όμως, αυτό το εκπληκτικό ζώο κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Έτσι, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο και τη φύση, η Dynafit έθεσε ως στόχο να προστατέψει τη ζωή του σπάνιου αυτού άγριου ζώου.

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Αρκτικός Ωκεανός: Η κλιματική αλλαγή λιώνει τους πάγους και τρομάζει τους επιστήμονες

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας σύμβολο της ζωτικής σημασίας των δασών για την ανθρώπινη επιβίωση