Το 2021 θα είναι η χρονιά του ορειβατικού σκι

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους πριν λίγες μέρες και ομόρφυναν τα ελληνικά βουνά, ενώ και στις Άλπεις η σχετικά καλή χιονοκάλυψη επέτρεψε σε αρκετά χιονοδρομικά είτε να ξεκινήσουν την λειτουργία τους είτε να δείχνουν έτοιμα για τις γιορτές.

Ωστόσο βρισκόμαστε ήδη 9 περίπου μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και δυστυχώς όλη η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο χειμώνα με πολλά περιοριστικά μέτρα να βρίσκονται σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2021.

Αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες, όπως αναφέρει ο Βασίλης Σιδέρης στην ιστοσελίδα skimo.gr, πολλά από τα χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων ανακοίνωσαν ότι θα είναι κλειστά μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου οπότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε πρωτοχρονιάτικες βόλτες με λιφτ! Για τη χώρα μας τα πράγματα οδεύουν προς την ίδια κατεύθυνση και το βέβαιο είναι ότι το 2021 θα μας βρει με σημαντικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις.

Παρότι όλοι μας θέλουμε τα χιονοδρομικά ανοιχτά και με βελτιωμένες υποδομές- υπηρεσίες φαίνεται ότι κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου. Αν και εφόσον αρθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, οι φώκιες θα είναι το εισιτήριο για να απολαύσουμε τις πρώτες πούδρες στον Παρνασσό, τον Χελμό, τον Ψηλορείτη, τη Δίρφυ, τα Άγραφα, την Πίνδο και όπου αλλού υπάρχει χιόνι!

Προσοχή όμως, οι λόγοι για τους οποίους πιθανόν να είναι κλειστά τα χιονοδρομικά κέντρα δεν παύουν να ισχύουν για το ορειβατικό σκι και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Προφανώς ο ιός είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδοθεί στο πιατάκι της Βασιλίτσας ή ακόμη και σε κάποια από τις εναέριες καρέκλες, πόσο μάλλον κατά την κατάβαση στις πλαγιές.

Tο πρόβλημα παραμένει η μετακίνηση, όταν άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους συναντιούνται και συνταξιδεύουν, ο συνωστισμός π.χ. στην εστίαση κλπ. Αυτός ήταν και ο λόγος που τον περασμένο Μάρτη οι αρχές του Κολοράντο αναγκάστηκαν να απαγορεύσουν και το ορειβατικό σκι μετά το κλείσιμο των χιονοδρομικών κέντρων.

Αν λοιπόν μπορούμε να απολαύσουμε το γλίστρημα δείχνοντας την απαραίτητη προσοχή σε όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους πριν και μετά το σκι, το 2021 θα είναι η χρονιά του ορειβατικού σκι. Θα είναι η χρονιά που ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν την ομορφιά του συγκεκριμένου αθλήματος και την ελευθερία που σου προσφέρει.

Ίσως παράλληλα να είναι και η χρονιά που ακόμη περισσότεροι χιονοδρόμοι και φορείς θα αντιληφθούν ότι η επέκταση των χιονοδρομικών κέντρων δεν είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού. Επίσης, αν ο συγχρωτισμός είναι το σημαντικότερο πρόβλημα την εποχή της πανδημίας, το ορειβατικό σκι μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα βασικό μέσο αποσυμφόρησης των χιονοδρομικών κέντρων.

Παρότι δεν μπορούμε να μιλάμε για την μαζική ανάπτυξη του ορειβατικού σκι με τους ίδιους όρους που μιλάμε για την «συμβατική» χιονοδρομία έχουμε πολλά παραδείγματα τα τελευταία χρόνια που δείχνουν ότι το συρματόσχοινο δεν είναι μονόδρομος για να ανέβεις σε μια χιονισμένη πλαγιά και σίγουρα δεν είναι η βασική προϋπόθεση για να πραγματοποιήσει κάποιος τις πιο συγκλονιστικές καταβάσεις της ζωής του.

Είδαμε πολλούς φίλους τα τελευταία χρόνια να μπαίνουν στο ορειβατικό σκι γιατί τους κούραζε η αναμονή στο λιφτ ή η βαζούρα των χιονοδρομικών κέντρων, ή άλλους στην βόρεια Ευρώπη που απλά θέλανε να χιονοδρομούν καθημερινά μετά τη δουλειά τους όταν τα χιονοδρομικά κέντρα είναι κλειστά. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε εκατοντάδες λόγους που έχει κάποιος να ξεκινήσει ορειβατικό σκι. Αν έπρεπε όμως να ξεχωρίσουμε ένα, αυτός είναι η ελευθερία που σου προσφέρει. Ελευθερία να διαλέξεις τις δικές σου γραμμές, να πας εκεί που δεν σε πάει το λιφτ, να μην είσαι εξαρτημένος από την ανθρώπινη παρέμβαση και τις μηχανές.

Συνεχώς ακούμε ότι ο κόσμος δεν θα είναι πια ίδιος μετά την πανδημία. Αν και έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να ξεπεράσουμε αυτό το παγκόσμιο σοκ, φαίνεται ότι ούτε η χιονοδρομία θα είναι ίδια όταν επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς, με το ορειβατικό σκι να ανεβαίνει ακόμη πιο ψηλά στην εκτίμηση και τις προτιμήσεις του χιονοδρομικού – ορειβατικού κόσμου!

Υπομονή και καλή δύναμη σε όλους τους φίλους του χιονιού!

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Surf στη Nότια Αφρική ενάντια στη βία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

5 tips για να ξεκινήσεις το paragliding