Πριέτ Τσάντι: Η γυναίκα που θα διασχίσει μόνη της την Ανταρκτική

H Πριέτ Τσάντι ετοιμάζεται για τη νέα της αποστολή. Πρόκειται για τη φυσιοθεραπεύτρια και γιατρό του Βρετανικού Στρατού, η οποία θα προσπαθήσει να διασχίσει την Ανταρκτική μόνη της και χωρίς επίβλεψη σε ένα ταξίδι άνω των 1.610 χλμ.

Τον περασμένο χειμώνα, η ίδια έγραψε ιστορία και έγινε η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που έφτασε μόνη της στον Νότιο Πόλο, διανύοντας 1.127 χλμ σε 40 ημέρες, 7 ώρες και 3 λεπτά, όπως αναφέρουν οι New York Times. Σε αναγνώριση του κατορθώματός της τιμήθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Τώρα, η Τσάντι σχεδιάζει να διασχίσει την παγωμένη ήπειρο σε 75 ημέρες. Θα ξεπεράσει θερμοκρασίες -53 βαθμούς και ανέμους έως 96χλμ/ώρα, μεταφέροντας εξοπλισμό 120 κιλών σε ένα έλκηθρο.

«Στόχος μου για αυτήν την αποστολή ήταν πάντα να εμπνεύσω τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα όριά τους. Θέλω να κάνω τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο», ανέφερε η Τσάντι, σε δήλωσή της.

Πριν αναχωρήσει για το ταξίδι της τον Νοέμβριο του 2021, η 32χρονη Chandi είχε μιλήσει στο CNN λέγοντας πως «ήλπιζε ότι η περιπέτειά της θα εμπνεύσει κι άλλους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα όριά τους και να αψηφήσουν τους πολιτιστικούς κανόνες».

Η Τσάντι έγραψε συγκεκριμένα στο blog της. «Η αποστολή αφορούσε πάντα πολύ περισσότερα από εμένα. Θέλω να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα όριά τους και να πιστέψουν στον εαυτό τους, και θέλω να μπορέσετε να το κάνετε χωρίς να σας χαρακτηρίσουν επαναστάτη».

Ένα απίστευτο κατόρθωμα

Η Τσάντι ξεκίνησε την αποστολή της στις 7 Νοεμβρίου 2021, πετώντας στη Χιλή και στη συνέχεια μετέβη από το Antarctica’s Hercules Inlet. Στη συνέχεια, πήρε ένα έλκηθρο βάρους 90 κιλών μέσα στο οποίο είχε τοποθετήσει ένα κιτ με καύσιμα και φαγητό για να την φτάσουν για περίπου 45 ημέρες. 

Η Τσάντι, η οποία υιοθέτησε το παρατσούκλι «Polar Preet» για το ιστολόγιό της και τις προσπάθειες συγκέντρωσης πόρων, πέρασε δυόμισι χρόνια προετοιμάζοντας την εξαντλητική αυτή αποστολή. 

Εκπαιδεύτηκε στις Γαλλικές Άλπεις, έκανε πεζοπορία στον παγετώνα Langjökull της Ισλανδίας και άντεξε 27 ημέρες στο παγοδρόμιο στη Γροιλανδία – για να μην αναφέρουμε τους μήνες που πέρασε σέρνοντας ένα βαρύ ελαστικό πίσω από το σπίτι της στην Αγγλία, για να προσομοιώσει το τράβηγμα ενός έλκηθρου.

Το ταξίδι της

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, η μόνη επαφή της Τσάντι με τον έξω κόσμο ήταν μέσω ενός καθημερινού check-in με την ομάδα υποστήριξής της, η οποία δημοσίευσε ενημερώσεις στο blog και στο Instagram της. Έγραφε για τις ασθένειές της, το αφόρητο κρύο, τις δυσκολίες και την ελπίδα της….

Η Τσάντι αφιέρωσε κάθε αποστολή από την Ανταρκτική σε άτομα που την υποστήριξαν όλο αυτό το διάστημα. Η πρώτη της ανάρτηση ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο παππού της, ενώ η προτελευταία της ζητούσε από πολύ στενούς της φίλους να γίνουν τα παρανυφάκια στον γάμο της!

Γυναίκα Πρότυπο

Η Τσάντι δεν είναι η μόνη! Κι άλλες γυναίκες έχουν κάνει σκι στον Νότιο Πόλο, με τη Νορβηγή Liv Arnesen να είναι η πρώτη στον κόσμο που έκανε το ταξίδι μόνη και χωρίς υποστήριξη το 1994. Αλλά η Τσάντι πιστεύει ότι είναι η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που το κάνει μόνη και χωρίς υποστήριξη. «Ελπίζω πραγματικά αυτό να εμπνέει τους ανθρώπους, ελπίζω να κάνουν κάτι που είναι τόσο μακριά από τη ζώνη ασφαλείας τους…», είπε η Chandi στο CNN τον Νοέμβριο.

Κατά την επιστροφή της από την Ανταρκτική, η Τσάντι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «περιπέτειας» (έτσι το ονομάζει) για γυναίκες χρησιμοποιώντας τα μισά χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την έκκληση Go Fund Me για το πολικό της ταξίδι. Θα είναι ανοιχτό σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας ή υπόβαθρου, όπως είπε η ίδια η αξιωματικός.

«Μπορεί να είναι για οποιαδήποτε μοναδική περιπέτεια που θέλουν να ζήσουν. Δε χρειάζεται να είναι μια πολική αποστολή. Και πραγματικά ελπίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί, χρόνο με το χρόνο, και στα επόμενα χρόνια… ».

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Σε ελληνικό έδαφος η σκυταλοδρομία Running out of Time για την κλιματική αλλαγή

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Τα οφέλη της yoga και γιατί πρέπει να την βάλεις στη ζωή σου