5+1 λόγοι για να ξεκινήσεις την αναρρίχηση

Η αναρρίχηση είναι ένα sport που γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια, τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας. 

Η αναρρίχηση είναι ένα sport που γεννήθηκε μέσα από την ορειβασία στις αρχές του 20ου αιώνα, την τελευταία 30ετία ωστόσο έχει διαχωριστεί πλήρως και πλέον αποτελεί ένα ξεχωριστό και παράλληλα πολύ ενδιαφέρον άθλημα με πολλές διαφορετικές εκφράσεις. Υπάρχει η sport και η trad (παραδοσιακή) αναρρίχηση βράχου, το bouldering (σε χαμηλά βράχια), το deep water solo (σε βράχια πάνω από βαθιά νερά) αλλά και η αναρρίχηση σε τεχνητούς τοίχους σε κλειστά γυμναστήρια.

Μάλιστα με την εξέλιξη του sport και της τεχνολογίας η αναρρίχηση έγινε ιδιαίτερα ασφαλής με αποτέλεσμα τα βράχια και τα γυμναστήρια να γεμίζουν από εκατοντάδες άτομα -και πάρα πολλές γυναίκες- που απολαμβάνουν αυτό το σύγχρονο άθλημα βελτιώνοντας παράλληλα τη σωματική τους υγεία.

Μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις κι εσύ;

Σου παρουσιάζουμε 5+1 λόγους που αξίζει να το κάνεις.

1. Η αναρρίχηση είναι μέσα στο DNA μας

Θυμάσαι που σαν παιδί σκαρφάλωνες στα δέντρα και στις ξερολιθιές. Θυμάσαι που για να πας σε εκείνη την υπέροχη παραλία χρειάστηκε να κάνεις έστω και λίγο αναρρίχηση; Ή μήπως ξέχασες ότι έκανες πολύζυγο στις παιδικές χαρές και ανέβαινες στις τσουλήθρες ανάποδα;

Με λίγα λόγια όλοι μας έχουμε κάνει κάποια στιγμή αναρρίχηση. Το έχουμε μέσα μας, είναι κάτι που περιλαμβάνεται στις δεξιότητες και ικανότητες του ανθρώπου και είναι απόλυτα φυσιολογικό να το εξελίξουμε. Το σκαρφάλωμα είναι μέσα στο DNA μας οπότε μας ταιριάζει.

2. Η αναρρίχηση σε κάνει να ξεφεύγεις από τις «σκοτούρες» τις καθημερινότητας

Είναι ένα σπορ που απαιτεί υψηλή συγκέντρωση, οπότε είσαι υποχρεωμένος να αδειάσεις το μυαλό σου από σκέψεις κατά τη διάρκεια του σκαρφαλώματος. Αλλά και μετά από αυτό, απασχολείς το μυαλό σου σκεπτόμενος κινήσεις και τεχνικές, αφήνοντας πίσω προβλήματα και αρνητικές σκέψεις.

Παράλληλα αν ασχοληθείς με την αναρρίχηση βράχου έρχεσαι κοντά στη φύση και συνήθως μάλιστα σε ήρεμες και με θετική ενέργεια τοποθεσίες.

3. Η αναρρίχηση είναι πλέον ολυμπιακό αθλημα

Μαζί με το surf και το skateboard αποτελεί ένα από τα sport που εντάχθηκαν πρόσφατα στα ολυμπιακά αθλήματα και θα κάνει το ντεπούτο του σαν επίσημο αγώνισμα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Με λίγα λόγια το άθλημα απέκτησε μεγαλύτερο κύρος, πιο οργανωμένη ομοσπονδία, αθλητικές εγκαταστάσεις και περισσότερες οικονομικές ενισχύσεις. Δεν είναι κακό ένα παιδί που σκαρφαλώνει να έχει την προοπτική να γίνει ολυμπιονίκης.

4. Με την αναρρίχηση γυμνάζεται ολόκληρο το σώμα

Κατ’ αρχήν να επισημάνουμε ότι η αναρρίχηση είναι άθλημα δύναμης. Με το σκαρφάλωμα μάλιστα γυμνάζεται όλο το σώμα και ειδικά χέρια, ώμοι, πλάτη, στήθος και κορμός. Φυσικά δουλεύουν έντονα τα πόδια, ενώ βελτιώνεται και η ισορροπία.

Είναι ένα άθλημα που σε βοηθά να αδυνατίσεις καθώς είναι εξαιρετικά ενεργοβόρο ενώ το σώμα προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του αθλήματος: χαμηλότερο βάρος, λιγότερη απαιτούμενη δύναμη. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι γυμνάζεσαι και αδυνατίζεις παίζοντας…

5. Η αναρρίχηση είναι άθλημα παρέας

Σίγουρα θα μπορούσες να κάνεις και μόνος σου bouldering – αυξάνοντας τον βαθμό επικινδυνότητας – αλλά πρόκειται περισσότερο για ένα άθλημα παρέας. Εάν επιλέξεις την αναρρίχηση βράχου με σχοινί, είσαι υποχρεωμένος να σκαρφαλώνεις με έναν «σχοινο-σύντροφο», δηλαδή έναν άνθρωπο που να σε ασφαλίζει μέσω του σχοινιού.

Με αυτόν είναι εύκολο να χτίσεις μια δυνατή φιλία διότι εκτός από το γεγονός ότι μοιράζεστε την αγάπη για το ίδιο sport αναπτύσσετε και μια σύνδεση υπευθυνότητας καθώς ουσιαστικά αυτός που σκαρφαλώνει αφήνεται στους σωστούς χειρισμούς του σχοινο-συντρόφου του.

6. Η Ελλάδα είναι η Μέκκα της αναρρίχησης

Αλήθεια το γνώριζες αυτό; Ότι η Ελλάδα δηλαδή αποτελεί έναν από τους κορυφαίους αναρριχητικούς προορισμούς του πλανήτη; Απίστευτο και όμως αληθινό. Όπως θα έχεις παρατηρήσει η χώρα μας είναι βραχώδης και έχει ατελείωτες κάθετες διαδρομές για σκαρφάλωμα.

Την τελευταία 15ετία μάλιστα ομοσπονδία, σύλλογοι, δήμοι και ιδιώτες έχουν επενδύσει πολλά χρήματα για τον εξοπλισμό των αναρριχητικών διαδρομών. Έτσι στη χώρα μας έχουμε πλέον χιλιάδες εξοπλισμένες διαδρομές κάθε δυσκολίας για να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου.

Κορυφαίοι προορισμοί είναι η Κάλυμνος, η Πελοπόννησος, τα Μετέωρα και η Αττική, ενώ εξαιρετικά πεδία υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Επίσης υπάρχουν πολλά γυμναστήρια με σωστά στημένους τοίχους αναρρίχησης στην Αττική αλλά και σε πολλές επαρχιακές πόλεις.

Εξαιρετική δουλειά γίνεται και μέσω των σχολών εκπαίδευσης αρχαρίων, μέσου επιπέδου και εκπαιδευτών. Οπότε δεν θα δυσκολευτείς να βρεις μια σχολή ή εκπαιδευτή για να κάνεις σωστά τα πρώτα σου κάθετα βήματα…

Πηγή

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Το τάμα του Χαράλαμπου Ταϊγανίδη: Κολύμπησε από τη Ρόδο ως τον Πανορμίτη της Σύμης (pics)

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

6 συμβουλές για να τραβάς τέλειες φωτογραφίες στα ταξίδια σου