6 συμβουλές για να τραβάς τέλειες φωτογραφίες στα ταξίδια σου

Οι αναμνήσεις μπορεί να είναι το καλύτερο σουβενίρ από ένα ταξίδι, αλλά σχεδόν το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για τις φωτογραφίες.

Πώς όμως μπορείς να μετατρέψεις ένα φωτογραφικό καρέ στην καλύτερη ανάμνηση;

Αγάπησε την μηχανή που έχεις

Η καλύτερη μηχανή είναι αυτή που έχεις. Μην χάνεσαι στον «αγώνα» να έχεις πάντα την καλύτερη ή την πιο εξελιγμένη φωτογραφική μηχανή. Οι περισσότερες φωτογραφίες ακόμα και από επαγγελματίες φωτογράφους που ανεβαίνουν στα social media είναι τραβηγμένες από κινητό τηλέφωνο. Εξάλλου μέχρι να στήσεις την μηχανή ή το τρίποδό της μπορεί να έχεις χάσει τη στιγμή.

Η προσέγγιση (σε ανθρώπους) είναι το παν

Μια φωτογραφία αποκτά ξεχωριστό «χρώμα» όταν απαθανατίζει ανθρώπους. Πώς, όμως, προσεγγίζει κανείς αγνώστους και τους πείθει να στηθούν μπροστά στο φακό του; Πρώτα να αποκτήσεις φιλική επαφή και μετά να ζητήσεις ένα φωτογραφικό κλικ. Ποτέ μην κρύβεις την πρόθεσή σου να τραβήξεις μια φωτογραφία. Ζήτησε την άδεια με το να δείξεις τις προθέσεις σου και έτσι να δώσεις την επιλογή της άρνησης. Σεβάσου την ιδιωτικότητα. Αν συμπεριφέρεσαι με σεβασμό όλες οι «πόρτες» ανοίγουν.

Σπεύδε βραδέως

Είσαι διακοπές. Δεν χρειάζεται να βιάζεσαι. Περπάτησε, μην τρέχεις. Παρατήρησε, μην βλέπεις.

Στόχος είναι η στιγμή όχι η αρτιότητα

Μην βάζεις συνέχεια φλας, μην αναζητείς συνέχεια τις πόζες, δεν ψάχνεις ντε και καλά το αρτιότερο καλλιτεχνικά αποτέλεσμα. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση εκείνου που κάνει πλάκα κρατώντας μια φωτογραφική μηχανή αλλά παίρνει μέρος και στο γλέντι. Συνήθως αυτοί βγάζουν τις καλύτερες φωτογραφίες.

Βάλε το φως στην πλάτη σου

Αυτός είναι ένας απλός αλλά άκρως αποτελεσματικός κανόνας για να έχεις καλύτερες φωτογραφίες. Ανεξαρτήτως αν η πηγή του φωτισμού είναι ο ήλιος, μια λάμπα ή ένα παράθυρο, πάντα να την έχεις στην πλάτη σου, ώστε να φωτίζει το αντικείμενο που θέλεις να φωτογραφίσεις. Αν απευθύνεσαι σε κάποιον ζήτησε του να μετακινηθεί, αν ο στόχος σου είναι τοπίο ή ζώο απλά κάνε υπομονή. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει.

Μην τραβάς φωτογραφίες από απόσταση (αν είναι εφικτό)

Όπως λέει και ο φωτογράφος Άαρον Ώστιν «κάντε ζουμ στα πόδια σας». Αυτή είναι και η μεγαλύτερη απόσταση από την οποία μπορείς να τραβήξεις μια φωτογραφία. Όσο πιο κοντά είσαι στον «στόχο» σου τόσο πιο «ζεστή» είναι η φωτογραφία.

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

5+1 λόγοι για να ξεκινήσεις την αναρρίχηση

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Νίκησε τον καρκίνο και γύρισε την Ευρώπη με τα πόδια