Βιρμανία: Σε έναν κόσμο… απόκοσμο

Ιστορία χιλιάδων χρόνων και φυλές που κρατούν καλά φυλαγμένα τα μυστικά τους. Η άγνωστη Μιανμάρ, μέσα στα βάθη της αινιγματικής Ασίας, απόμακρη και μυστικιστική, καλεί τους ταξιδευτές απ΄όλο τον κόσμο να την ανακαλύψουν…

Άγρια ζούγκλα, πολύχρωμες αγορές, χρυσές παγόδες, μυστηριακοί αρχαίοι ναοί και απόκοσμα βουδιστικά μοναστήρια σε μια χώρα που ακόμα κινείται με άμαξες που τις σέρνουν βόδια.

Πεζοπορία ανάμεσα σε καλλιέργειες και πλωτά χωριά, εκεί που αμόλυντα χαμόγελα παιδιών καθρεφτίζονται κατά μήκος της λίμνης Ίνλε, με φόντο τις μεγαλοπρεπείς στούπες και τα χρυσά αγάλματα του Βούδα.

Συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα στο υποβλητικό τοπίο της Μπαγκάν, που αποκαλύπτει μια Βιρμανία εξωτική και πρωτόγονη…

Εκστατικοί μοναχοί προσεύχονται τυλιγμένοι στους πορτοκαλί μανδύες τους και δάσκαλοι κάνουν αφοσιωμένοι διαλογισμό, καταδεικνύοντας την ασιατική κουλτούρα με φόντο τα Βιρμανικά υψίπεδα, μεταξύ Κίνας και Ινδίας.

Στη βιρμανική μυθολογία, η πεταλούδα συμβολίζει την ψυχή. Πιστεύεται ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου ενός ατόμου, η πεταλούδα της ψυχής του δραπετεύει, ανεβαίνει μέσω του σύμπαντος και συναντά άλλες πεταλούδες ψυχής.

Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να μην ξυπνούν απότομα κάποιον, διότι υπάρχει κίνδυνος η πεταλούδα της ψυχής να μην επιστρέψει εγκαίρως στον ιδιοκτήτη της μετά το πέταγμά της…

Στην επαρχία της Μπούρμα μπορεί κανείς να έρθει διακριτικά σε επαφή με τις πιο μυστηριώδεις τοπικές φυλές.

Eκεί που ζει η φυλή των Σαν, ανάμεσα σε Χσιπάου και Καλάου, το όπιο γίνεται ο πλούτος του τόπου.

Στους λόφους, οι γυναίκες της φυλής Καγιάν, φορούν γύρω από το λαιμό τους μπρούτζινα δαχτυλίδια συνολικού βάρους 25 κιλών, έθιμο που ανάγεται από τα πανάρχαια χρόνια.

Στο νοτιότερο τμήμα της Μιανμάρ, η φυλή Moken, αποτελεί τους νομάδες της θάλασσας, όπου ολόκληρες οικογένειες ζουν σε μικρές ξύλινες βάρκες.

Οι Καρέν που διακρίνονται σε «λευκούς» και «κόκκινους» όντας μυημένοι στον ανιμισμό, οι σκληροπυρηνικοί Pa’O με τις ιδιαίτερες ενδυμασίες τους, η φυλή Άκα που ήρθε από το Θιβέτ, αλλά και οι Λαχού ξεχωρίζουν επίσης για τις φορεσιές τους.

Το βασιλείο των φυλών της Βιρμανίας παραμένει ανέγγιχτο από την επίδραση του δυτικού πολιτισμού, μεταφέροντάς μας πίσω στον χρόνο…

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Τα Suunto έμαθαν… ελληνικά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Picture Organic Clothing: Ένα mountain brand με «πράσινη» φιλοσοφία