Βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια; Ώρα για Volcano Surfing!

Το surfing και το snowboard είναι πολύ δημοφιλή αθλήματα παγκοσμίως, ενώ στις τελευταίες διοργανώσεις, προστέθηκαν στα προγράμματα των θερινών και των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων αντίστοιχα.

Είναι extreme sports που έχουν φανατικό κοινό και πολλούς θαυμαστές, αφού είναι πολύ εντυπωσιακά.

Ιδιαίτερα, υπάρχουν και πολλές παραλλαγές, οι οποίες προσφέρουν πολύ όμορφες και ξεχωριστές εμπειρίες ακόμη και στην… έρημο και δη σε ηφαίστεια!

Καλά διαβάσατε… Βέβαια, αν θεωρείτε ότι οι ερημικές περιοχές δεν είναι σε θέση να σας δώσουν την δυνατότητα για να κάνετε extreme sports, τότε λανθάνετε, καθώς το sandboard σίγουρα θα σας αλλάξει την άποψη που έχετε για αυτές.

Επίσης, σε πολλές χώρες πολύ συνηθισμένο είναι αυτή η παραλλαγή του αθλήματος να γίνεται σε ηφαιστειογενείς περιοχές και να έχει το όνομα volcano surfing.

Αρχικά, το sandboard, προέρχεται από τη Γερμανία και είναι κάτι σαν snowboard που γίνεται σε πλαγιές που έχουν καλυφθεί από ηφαιστειακή τέφρα. Αυτό το άθλημα είναι γνωστό επίσης και ως ash snowboard.

Το συγκεκριμένο σπορ εφευρέθηκε από έναν αρθρογράφο για περιοδικά ταξιδίων, τον Zoltan Istvan το οποίο, ενώ βρισκόταν σε μια εξόρμηση στο Βανουάτου το 2002.

Βέβαια, το όνομα πρέπει να πιστωθεί στον Αυστραλιανό ορειβάτη, Darryn Webb, ο οποίος σκαρφάλωσε στην κορυφή του Cerro Negro στη Νικαράγουα, δηλαδή σε 2,400 πόδια και έκανε την κατάβαση, όχι βέβαια με τον τρόπο που γίνεται σήμερα.

Ποιοι μπορούν να το κάνουν;

Ο καθένας μπορεί να το κάνει ανεξαρτήτως ηλικίας (αρκεί να σου ταιριάζει), background και ικανοτήτων, αφού πολύ απλά, ο καθένας μπορεί να ανέβει στην κορυφή μιας ερημικής περιοχής κυρίως ηφαιστειογενής προέλευσης και μετά να κατέβει με μια σανίδα σαν να κάνει snowboard.

Είναι δημοφιλές;

Ναι, το volcano surfing όπως ακριβώς το sandboard, περιλαμβάνει πεζοπορία σε μια μεγάλη καλντέρα με αμμόλοφους λάβας και στάχτες, σε αντίθεση με το sandboard, που αφορά κυρίως ερημικές περιοχές. Η Νικαράγουα, η Ινδονησία και το Βανουάτου είναι μερικές από τις χώρες όπου έχει εξελιχθεί σε δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο και δραστηριότητα.

Είναι ασφαλές;

Γενικότερα, είναι μια δραστηριότητα που προσφέρει διασκέδαση, αρκεί να ακολουθήσει κάποιος τις οδηγίες που παρέχονται από τον οδηγό. Για παράδειγμα, αν προσπαθήσει να σπάσει ένα ρεκόρ μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα, λόγω της ανομοιόμορφης επιφάνειας σε ορισμένα τμήματα και της έλλειψης ισορροπίας σε άλλα κομμάτια. Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να ακολουθήσει τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας.

Πόσο κοστίζει;

Στις χώρες που υπάρχει αυτή η δραστηριότητα, το συνολικό κόστος για την ανάβαση σε ένα ηφαίστειο υπολογίζεται γύρω στα 25 δολάρια ανά άτομο, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων για το εισιτήριο και για το αν θέλετε να σας καθοδηγήσει ένα ντόπιος. Επίσης, υπάρχουν προγράμματα εκμάθησης για αρχάριους, ενώ καλό είναι να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Ποιοι είναι οι κανόνες;

Είναι καλό να μεταφέρετε την σανίδα σας, καθώς ανεβαίνετε στον λόφο. Όταν κατεβαίνετε, λόγω του γεγονότος ότι δεν έχετε τιμόνι, πρέπει να χρησιμοποιείτε τα πόδια σας για φρένα.

Είναι κάτι εντυπωσιακό το Lava Surfing;

Το volcano surfing είναι ένα extreme sport και παρότι γίνονται συστάσεις για οδηγίες σχετικά με την ασφάλεια και τήρηση κανόνων προστασίας, υπάρχουν πολλά ρίσκα και πολλοί κίνδυνοι από χτυπήματα και σοβαρούς τραυματισμούς, μέχρι και τη μόλυνση από ιστοπλάσμωση (που ονομάζεται επίσης νόσος του σκορπιού) μετά χτύπημα από λιωμένη λάβα. Το να φοράτε ολόσωμες φόρμες και γυαλιά είναι μεταξύ των βασικών προστατευτικών ρούχων.

Ποιοι είναι οι κανόνες του Volcano Surfing;

Γενικότερα, όπως κάθε extreme sport προσφέρει διασκέδαση, χαρά και βοηθάει τους ανθρώπους να νιώσουν ότι ξεπερνούν τα όρια τους. Κατά την κατάβαση, στα μεγαλύτερα διαστήματα δεν χρειάζεται να κάνετε στροφές και μόλις καταφέρετε να διαχειριστείτε πλήρως την σανίδα, τότε δεν θα χρειαστείτε κανέναν να σας βοηθήσει και θα ζήσετε μια εξαιρετική εμπειρία.

Γιατί κάποιος να το προτιμήσει;

Σε αντίθεση με τα ανταγωνιστικά αθλήματα, το volcano surfing γίνεται μόνο για λόγους διασκέδασης, απόλαυσης και ψυχικής ηρεμίας. Είναι ένα extreme sport που αφορά τους τολμηρούς που έχουν μεγάλη όρεξη για σέρφινγκ στην άμμο.

Τι εξοπλισμό χρειάζεται κάποιος για το Volcano Surfing;

Εξοπλισμός ασφαλείας, όπως κράνη για προστασία από τυχόν σύγκρουση, γυαλιά και σκληρά καπέλα. Πρέπει να υπάρχει φροντίδα για την απόκτηση όλου του κατάλληλου εξοπλισμού. Οι βράχοι στα ηφαίστεια μπορεί να είναι εύκολο να σπάσουν, αλλά έχουν επίσης μια άσχημη υφή, κάτι που μπορεί να λερώσει τα ρούχα σας ή να σας δημιουργήσει προβλήματα στο δέρμα.

Πόσο κοστίζει η δραστηριότητα στην Νικαράγουα;

Η Νικαράγουα είναι μια από τις χώρες, οπού αυτή η δραστηριότητα έχει μεγάλη δημοφιλία. Το να πάρεις την άδεια να την εκτελέσεις, θέλει 25 δολάρια και άλλα πέντε δολάρια, έχει το εισιτήριο της εισόδου. Αν θέλεις να σε καθοδηγήσει ένας ντόπιος πρέπει να πληρώσεις ακόμη πέντε δολάρια.

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το snorkeling

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Γιατί πρέπει να ξοδεύουμε τα χρήματά μας σε εμπειρίες και όχι σε πράγματα