Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το snorkeling

Το snorkeling, δηλαδή η κατάδυση με αναπνευστήρα, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα extreme sports, το οποίο χρειάζεται όμως πολύ μεγάλη προσοχή!

Ιδιαίτερα, όσοι δεν αισθάνονται 100% άνετα στο νερό, η ιδέα να κολυμπήσουν στην ανοιχτή θάλασσα μπορεί να είναι τρομακτική, γι’ αυτό και πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους κάποιες οδηγίες και συμβουλές.

Αρχικά πρέπει να διασαφηνίσουμε την έννοια του snorkeling, που σύμφωνα με την ορολογία είναι η κολύμβηση με αναπνευστήρα.

Μεταξύ άλλων χρειάζεται ειδική ενδυμασία με μάσκα δύτη, ένα διαμορφωμένο σωλήνα που ονομάζεται αναπνευστήρας και το πιο βασικό, να είστες καλοί κολυμβητές.

Ξεκινάμε με τα απολύτως βασικά…

Ο εξοπλισμός με τον αναπνευστήρα σάς επιτρέπει να κολυμπάτε ενώ αναπνέετε, με το πρόσωπο και το σώμα σας βυθισμένα κάτω από το νερό.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις καταδύσεις, υπάρχει περιορισμός στην μεγάλη παραμονή σας στo βυθό, καθώς δεν θέλετε ο αναπνευστήρα σας να γεμίσει με νερό.

«Σωτήριες» συμβουλές για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το snorkeling

1. Κάντε έναν έλεγχο του εξοπλισμού σας (μάσκα, αναπνευστήρας, πτερύγια)

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να έχετε εξοπλισμό που να μην εφαρμόζει, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πανικό και υστερία, καθώς οι φυσαλίδες και το νερό εισχωρούν στη μάσκα σας.

Όταν νοικιάζετε εξοπλισμό, είναι καλό να κάνετε έναν έλεγχο εξοπλισμού πριν βγείτε στην ανοιχτή θάλασσα.

Εάν γνωρίζετε ότι πρόκειται να κολυμπήσετε πολύ με τον αναπνευστήρα, κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού, ίσως είναι καλύτερο να αγοράσετε τον δικό σας εξοπλισμό και να φροντίζετε να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

Μια ακόμη επιλογή που θα σας ανεβάσει level είναι η υποβρύχια κάμερα, ώστε να καταγράψετε τη μοναδική εμπειρία σας και όλη τη θαλάσσια ζωή γύρω σας.

2. Εισπνοή, εκπνοή και μείνετε ήρεμοι

Αφού βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός σας λειτουργεί και σας ταιριάζει γάντι, τότε κάντε μια δοκιμή και προσπαθήστε να αναπνεύσετε από τον αναπνευστήρα της συσκευής.

Κολυμπήστε γύρω από μία πισίνα ή στα ρηχά νερά της θάλασσας, εάν είναι απαραίτητο, για να συνηθίσετε, πριν μπείτε στα πιο βαθιά νερά. Με την προπόνηση και την εξάσκηση συνηθίζετε να προσαρμόζεστε όλο και περισσότερο με την συσκευή και στην στολή, κάτι που θα σας βοηθήσει να έχετε μια άνεση με αυτά. Θυμηθείτε να κρατάτε πάντα την κορυφή του αναπνευστήρα στην επιφάνεια. Εάν μπει νερό, μπορείτε εύκολα να το φυσήξετε.

3. Καλό είναι να επιπλέετε και να μην «χτυπιέστε» στο νερό

Ο υδάτινος κόσμος μπορεί να έχει ενδιαφέρον, αλλά θέλει ψυχραιμία, σταθερότητα και να πρέπει να γνωρίζετε πώς να δράσετε σε δύσκολες στιγμές.

Ένας γενικός κανόνας που πρέπει να τηρείτε είναι να μην χρησιμοποιείτε πολύ τα χέρια σας όταν κάνετε Snorkeling. Προτείνεται να τα διπλώσετε στο στήθος για να σας κρατούν ζεστούς και να χρησιμοποιείτε τα βατραχοπέδιλα.

Κολυμπήστε με ρυθμό που σας επιτρέπει να αναπνέετε κανονικά. Θυμηθείτε, εάν σας κόβεται η αναπνοή και φουσκώνετε, πιθανόν κάνετε κάτι λάθος. Εάν δεν είστε δυνατός κολυμβητής, δεν υπάρχει πρόβλημα αν χρησιμοποιήσετε σωσίβιο. Η χρήση οποιουδήποτε είδους συσκευής επίπλευσης σάς βοηθά επίσης να εστιάσετε στην αναπνοή σας, επιτρέποντάς σας να χαλαρώνετε πλήρως.

4. Επιλέξετε μια καλή τοποθεσία

Έαν είστε αρχάριος σε αυτό το υδάτινο χόμπι, τότε μην επιχειρήσετε να κάνετε κολύμβηση με αναπνευστήρα σε μέρος που έχει δυνατή ένταση και ισχυρό ρεύμα του νερού.

Αντίθετα, επιλέξτε ένα μέρος που έχει ήρεμα νερά. Τα κύματα δεν είναι ό,τι καλύτερο όταν κάνετε κολύμβηση με αναπνευστήρα, ειδικά όταν είναι η πρώτη σας φορά, γιατί πρέπει να γίνεται παραπάνω προσπάθεια, όταν θέλετε να μετακινηθείτε από το ένα σημείο στο άλλο.

Σας προτείνουμε επίσης να πάτε σε μία παραλία αντί να πηδήξετε από μια βάρκα, καθώς μπορείτε σταδιακά να κολυμπήσετε προς ένα βάθος που αισθάνεστε πιο άνετα.

Επιλέξτε ένα μέρος που γνωρίζετε ότι ο βυθός θα σας συναρπάσει. Βρείτε ένα ενδιαφέρον σημείο και ενθουσιαστείτε από τα ζωντανά χρώματα και την πολύ όμορφη θαλάσσια ζωή.

5. Χαλαρώστε και απολαύστε την εμπειρία

Η πιο σημαντική συμβουλή που δίνουν οι έμπειροι του snorkeling στους αρχάριους είναι να χαλαρώσουν. Αν νιώσετε ότι σας πιάνει πανικός, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σηκώσετε το κεφάλι σας και να κολυμπήσετε ανάσκελα.

Θυμηθείτε ότι ο κόσμος του νερού στην κατάδυση είναι το κάτι άλλο και προσφέρει πολλές αξέχαστες στιγμές.

Τι χρειάζεστε για τον εξοπλισμό του Snorkeling

Πρόσφατα, η δημοτικότητα των full-face snorkels έχει αυξηθεί. Αλλά σχετικά με τον εξοπλισμό, πρέπει να αγοράζετε μόνο αξιόπιστες μάρκες και από αυτές που έχουν πάνω τους πιστοποιητικά ότι έχουν ελεγχθεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πάρετε ένα καλό σετ αναπνευστήρα – θα κάνει τη διαφορά, αφού δεν θα καταπίνετε πολύ νερό λόγω ακατάλληλης εργονομίας.

Μάσκα & αναπνευστήρας

Το να αποκτήσετε μια μάσκα που σας ταιριάζει είναι ζωτικής σημασίας για εσάς και την προσπάθεια που θα καταβάλετε, για αυτό φροντίστε να τη δοκιμάσετε εκ των προτέρων.

Στην αρχή πρέπει να υπάρχει ένα τσεκάρισμα, με το να κρατήσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και να εισπνεύσετε από τη μύτη. Εάν η μάσκα εφαρμόζει τέλεια και παραμένει στη θέση της χωρίς να την κρατάτε, τότε έχετε μια μάσκα που ταιριάζει στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Οι μάσκες υπάρχουν σε όλα τα μεγέθη και σχήματα, επομένως η επιλογή μίας που δεν παρουσιάζει διαρροή είναι πολύ σημαντική, καθώς πρέπει να αφιερώσετε και χρόνο για να μάθετε τις βασικές αρχές για το πώς να καθαρίζετε τη μάσκα σας όταν θαμπώνει.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια μάσκα που συνεχίζει να θολώνει. Το να γνωρίζετε πώς να καθαρίζετε τη μάσκα σας όταν γεμίζει με νερό είναι πολύ χρήσιμο.

Βατραχοπέδιλα

Είναι καλό να χρησιμοποιείτε τα βατραχοπέδιλά σας, ειδικά όταν κολυμπάτε σε μεγάλες αποστάσεις, καθώς πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι κάνουν την διαφορά. Προτείνεται επίσης να νοικιάσετε πτερύγια που δεν είναι πολύ σφιχτά αλλά ούτε πολύ χαλαρά.

Ελέγξτε εάν τα βατραχοπέδιλα σας ταιριάζουν σωστά. Αν δεν εφαρμόζουν σωστά, θα σας δημιουργήσουν προβλήματα.

Στολές κατάδυσης

Αν σχεδιάζετε όλη την μέρα να κάνετε κολύμβηση με αναπνευστήρα, καλύτερα να φορέσετε ένα μπλουζάκι ή ένα με ειδική με προστατευτική ένδυση για εξανθήματα για να μην καείτε.

Βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε αντηλιακό που θα βλάψει τη θάλασσα, ενώ τα βιοδιασπώμενα υλικά είναι τα καλύτερα.

Τι να κάνετε και τι όχι στο snorkeling

Μην είστε μόνοι σας

Αν είστε νέοι σε αυτό το χόμπι, τότε χρειάζεστε σίγουρα κάποιον με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία μαζί σας. Παρότι θεωρείτε ότι η κολύμβηση με αναπνευστήρα είναι μια μάλλον ασφαλής δραστηριότητα, είναι καλό να μένετε μακριά από ισχυρά ρεύματα νερού, αιχμηρούς ύφαλους και άγρια ζωή.

Μην αγγίζετε τίποτα

Ακόμα και αν φαίνεται ότι είναι το πιο ακίνδυνο ψάρι, μην επιχειρήσετε να το αγγίξετε. Το ίδιο ισχύει για τα χαριτωμένα αφρώδη κοράλλια ή τη θαλάσσια ανεμώνη. Αν νιώσουν απειλή, τότε δεν ξέρετε πώς θα αντιδράσουν. Για αυτό θέλει προσοχή στο να μαζεύετε και να αγγίζετε πράγματα.

Μην πανικοβάλλεστε

Αν νιώσετε ότι έχετε πανικό, τότε μην προσπαθήσετε να πιαστείτε από το άτομο που σας συνοδεύει. Επιπλεύστε ανάσκελα, εισπνεύστε βαθιά και καλέσετε για βοήθεια. Εάν δεν αισθάνεστε τόσο άνετα ακόμα για να κάνετε Snorkeling, πάρτε ένα σωσίβιο που θα κάνει την όλη εμπειρία πολύ καλύτερη

Κάντε μια έρευνα στο περιβάλλον, το οποίο θα εξερευνήσετε

Κάντε έρευνα για το αν υπάρχουν κι άλλοι που ασχολούνται με το Snorkeling ή κολυμπούν. Ρωτήστε τους ντόπιους εάν υπάρχουν ρυάκια ή ισχυρά ρεύματα, αιχμηρές πέτρες ή ύφαλοι στους οποίους θα μπορούσατε ενδεχομένως να χτυπήσετε. Αφιερώστε χρόνο για να γνωρίσετε το περιβάλλον.

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

H ανύπαντρη μητέρα που έγινε ο «θηλυκός Ροβινσώνας Κρούσος» της Αρκτικής

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια; Ώρα για Volcano Surfing!