Το περίφημο απολιθωμένο δάσος στο Σιγρί της Λέσβου θυμίζει… «Πομπηία»

Αυτή την εποχή το κατάφυτο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ντύνεται με τα πανέμορφα άνθη της άνοιξης, στολίζοντας με υπέροχα χρώματα το μνημείο παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς απολιθωμένων κορμών 20 εκατομμυρίων ετών.

Απολιθωμένος κορμός προγονικής μορφής Σεκόιας, που είναι ο ψηλότερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός παγκοσμίως, με ύψος 7,02μ. και περίμετρο 8,58μ, στο ανθισμένο πάρκο του απολιθωμένου δάσους, στο Σιγρί της Λέσβου. / Φωτό: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η ανθοφορία, μετατρέπει το ήδη εντυπωσιακό πάρκο σε ένα ανοιξιάτικο σκηνικό, που αποτελεί μια απολαυστική βόλτα για εξερεύνηση για μικρούς και μεγάλους.

Η βιολόγο Βασιλική Κακάμπουρα, δείχνει σε επισκέπτες τις ανθισμένες άγριες ορχιδέες, στο πάρκο του απολιθωμένου δάσους / Φωτό: ΑΠΕ – ΜΠΕ

«Η Λέσβος αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του βοτανικό κήπο, άγνωστο στους πολλούς, που μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες για να τον γνωρίσουν! Το τοπίο που αναδεικνύεται από την άνθιση των αγριολούλουδων, δημιουργεί εκ των πραγμάτων μια μαγευτική αίσθηση και αποτελεί έμπνευση για καλλιτέχνες και ποιητές!» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου Νίκος Ζούρος.

Ένας από τους μεγαλύτερους κατακριμένους κορμούς που έχουν βρεθεί στο πάρκο, μια προγονική σεκόια με μήκος 20 μέτρων. Φωτό: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η παρατήρηση των φυτών γίνεται από τους συμμετέχοντες με τη βοήθεια της βιολόγου του Μουσείου, Βασιλικής Κακάμπουρα. Πλήθος ανθισμένων ορχιδεών βρίσκονται συγκεντρωμένες σε μεγάλο αριθμό δίπλα στις ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές του πάρκου, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες, να παρατηρούν και να μελετούν από κοντά τα φυτά αυτήν την εποχή.

Φωτογραφία με drone, που εικονίζει το πάρκο του απολιθωμένου δάσους. Φωτό: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους φύονται αρκετά είδη ορχιδέας όπως η Ophrys tenthredinifera και το υποείδος της Ophrys tenthredinifera ssp. vilosa, η Ophrys umbilicata, η πολυλυάριθμη Ophrys papilionaceae ssp. heroica, καθώς και το είδος Ophrys mammosa.

Ανθισμένη ορχιδέα Orphys Lesbis όπου φύεται μόνο στο νησί της Λέσβου, στο πάρκο του απολιθωμένου δάσους. / Φωτό: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η ανθοφορία τους στο νησί, αρχίζει τον Φεβρουάριο και συνεχίζεται μέχρι το Μάιο – Ιούνιο. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η ανθοφορία περισσότερων ορχεοειδών στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους.

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Μαραθώνιος Κρήτης – Oceanman: Στα Χανιά το επίκεντρο του διεθνούς τουρισμού αθλητικής εμπειρίας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Tρεις ναυαγοί στον Ειρηνικό σώθηκαν γράφοντας τη λέξη «βοήθεια» στην άμμο – Η απίστευτη ιστορία τους