Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ένα SUP

Σίγουρα έχετε δει το καλοκαίρι (και όχι μόνο) ορισμένους/ες να βρίσκονται όρθιοι και μη πάνω σε μία σανίδα με ένα κουπί στο χέρι. Τότε θα σκεφτήκατε «αυτό είναι δύσκολο για μένα, δεν μπορώ να το κάνω». Αυτό δεν ισχύει…

Σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε, πριν καταλήξετε στην άρνηση γιατί το SUP είναι μία αθλητική δραστηριότητα που σου προσφέρει πολλά.

Είτε είναι στη θάλαασσα, είτε στη λίμνη, είτε στο ποτάμι, η σανίδα που πατάτε είναι ειδικά κατασκευασμένη και με αυτή κινήστε πάνω στο νερό χρησιμοποιώντας ένα κουπί για να την κατευθύνετε όπου θέλετε.

Είναι ένας συναρπαστικός τρόπος να έρθετε κοντά στην φύση και στο νερό, μέσα από ένα νέο και εντελώς διαφορετικό τρόπο αλλά και συγχρόνως να εξασκείτε το σώμα σας χωρίς να το ταλαιπωρείτε ιδιαίτερα.

Είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερη σχέση με τον αθλητισμό για να τα καταφέρετε να σταθείτε όρθιοι σε μία σανίδα και να κωπηλατήσετε.

Τι σχέση έχουν οι σανίδες surf με τα SUP;

Οι σανίδες sup προέρχονται από τα μικρότερα surf, απλά η δημιουργία τους βασίστηκε στην ανάγκη των σέρφερ, να «πιάσουν» το κύμα πιο εύκολα.

Χρησιμοποιούσαν ένα κουπί και μια πιο μεγάλη σανίδα, ώστε να στέκονται όρθιοι πάνω σε αυτή περιμένοντας το κύμα.

Πώς χρησιμοποιώ μία σανίδα SUP;

Ο κάθε χρήστης μπορεί να περάσει αρκετό και ευχάριστο χρόνο πάνω σε μια σανίδα sup, είτε κωπηλατώντας χαλαρά κοντά στην ακτή, είτε κωπηλατώντας πιο έντονα προπονητικά προς και από κάποιον προορισμό, είτε κάνοντας σερφ κοντά στην παραλία, είτε «δαμάζοντας» μεγάλα κύματα της ανοικτής θάλασσας.
Ακόμη και γιόγκα μπορείτε να κάνετε πάνω στην σανίδα σας!

Ποια σανίδα SUP πρέπει να αγοράσω;

Για να βρείτε την κατάλληλη σανίδα SUP που θα σας ταιριάζει, θα πρέπει να σκεφθείτε πώς θα την χρησιμοποιείτε, πώς θα ταιριάξει στον σωματότυπο σας και σε τι είδους θάλασσα θα πηγαίνετε.

Τα κρίσιμα ερωτήματα είναι: τι σχήμα θα έχει, τι πλευστότητα θα έχει (λίτρα) , σε συνδυασμό με το μήκος, το πλάτος και το πάχος.

Η απάντηση στο ερώτημα φουσκωτό ή πλαστικό SUP, έχει να κάνει με το πόσο εύκολο για εσάς είναι να το αποθηκεύσετε και πόσο εύκολο είναι να το μεταφέρετε στον τόπο που θα το χρησιμοποιήσετε.

Τι θα χρειαστώ για να κάνω μία βόλτα με SUP;

Την σανίδα, το κουπί και το leash (το κορδόνι που συγκρατεί την σανίδα με τον αναβάτη).

ΟΙ βασικοί τύποι σανίδων SUP

Wave/Surf SUP’s:  Είναι σχεδιασμένες κυρίως για σερφάρισμα στο κύμα. Αν τις  συγκρίνουμε με μια σανίδα allround, συνήθως είναι μικρότερες με μικρότερη πλευστότητα. Τα surf sup είναι πιο αργά σε ταχύτητα από  ένα allround SUP, οπότε τα διαλέγουμε  όταν θέλουμε να ασχοληθούμε κυρίως με το σερφάρισμα στα κύματα. Συχνά οι εταιρίες χρησιμοποιούν φωτογραφίες από surf sup διότι είναι πιο εντυπωσιακές, χρειάζεται όμως προσοχή  για να μην αγοράσετε μια σανίδα που θα είναι σχετικά μικρή, αργή και ασταθής, οπότε και η κωπηλασία θα είναι δύσκολη.

All round  boards: Είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος SUP, γιατί μπορούν να ανταπεξέλθουν σχεδόν σε όλες τις συνθήκες αξιοπρεπώς. Μοιάζουν με σανίδες σερφ τύπου Malibu, είναι μακριές, σταθερές και ιδανικές για όλη την οικογένεια και τους νεοεισερχόμενους στο άθλημα του sup.   

Οι σανίδες sup all round τα καταφέρνουν καλά σε όλες τις συνθήκες, εχουν αρκετά ευθύγραμμη πλεύση, είναι σταθερές ακόμη και στο κύμα. Φυσικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνετε σερφ στο κύμα. Σε μερικές εταιρίες μπορείτε να τις βρείτε σε επιλογή με πανί ώστε να τις χρησιμοποιείτε και σαν σανίδες windsurf.

Touring boards: Είναι ένας πολύ καλός τύπος για όσους αγαπούν κυρίως την κωπηλασία, διότι με τέτοιες σανίδες θα μπορέσετε να καλύψετε μεγαλύτερες αποστάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα. Οι touring σανίδες είναι πιο μακριές, πιο φαρδιές και πολύ καλές στην ήρεμη θάλασσα, αλλά και στο κύμα γιατί μπορούν να κινηθούν πιο εύκολα κόντρα στο κύμα από μια σανίδα all round. Ακόμη υπάρχει αρκετός χώρος στην πλώρη και στην πρύμνη για να μεταφέρετε τον εξοπλισμό σας.

Race boards: Εδώ οι σανίδες είναι πιο μακριές πιο στενές για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες και με πιο μυτερή «κοφτερή» πλώρη για να αντιμετωπίζετε τα κύματα. Υπάρχουν σανίδες race για σχετικά πιο ήρεμες συνθήκες με πιο φαρδιά πρύμνη αλλά υπάρχουν και οι σανίδες race downwind που έχουν πιο στενή πρύμνη και μυτερή πλώρη αλλά λίγο πιο σηκωμένη που τις κάνει κατάλληλες για την ανοιχτή θάλασσα.

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Γιατί είναι καλό ένας δρομέας να κρατάει ημερολόγιο;

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Βρετανός επισκέφθηκε τα επτά θαύματα του κόσμου σε λιγότερο από μία εβδομάδα