Tι είναι τo bikepacking και γιατί πολλοί δεν το γνωρίζουν

Κι επειδή τα περισσότερα πράγματα που γίνονται «μόδα» στη χώρα μας έρχονται από το εξωτερικό, έτσι και το λεγόμενο… bikepacking παραμένει για πολλούς μία άγνωστη λέξη στον χώρο της ποδηλασίας. 

Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι που γνωρίζουν το σπορ και ασχολούνται μαζί του πολλά χρόνια, αλλά αυτοί είναι μειονότητα μέσα στη μάζα.

Τι είναι λοιπόν το bikepacking που κάνει θραύση στο εξωτερικό και ευχόμαστε να γίνει και ευρέως γνωστό και στην Ελλάδα;

Απλά, είναι μία σύνθεση του mountain biking με το μινιμαλιστικό camping. Το απόλυτο γνώρισμά του είναι η ελευθερία που νιώθει ο αναβάτης, απολαμβάνοντας τις ομορφιές της φύσης, μακριά από της βουή της πόλης και βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να του αρέσει η ορεινή ποδηλασία, η περιπέτεια και η δράση.

Ο βουνίσιος ποδηλατο-τουρισμός ορίζει κάποιους κανόνες, που θα πρέπει να ακολουθεί κάποιος (αν θέλει να μην συναντήσει προβλήματα και πιθανότατα να χαλάσει η «απόδρασή» του), όπως το ότι ένα ποδήλατο mountain bike, gravel ή, fat bike είναι σε θέση να του κάνει τη βόλτα πολύ πιο εύκολη, σε αντίθεση με ένα road bike ή, πιθανότατα με ένα τουριστικό ποδήλατο δρόμου.

Αυτή είναι και η βασική διαφορά. Το bikepacking σε καλεί στα βουνά, στο χαλίκι, στα απάτητα μονοπάτια, στους βράχους μέσα στα δάση.

Ο τουρισμός με ένα ποδήλατο δρόμου σε “αναγκάζει” να πηγαίνεις όπου έχει άσφαλτο, κάτι που για πολλούς θεωρείται περιορισμός.

Ο εξοπλισμός

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Όσο πιο ελαφρύς είσαι, τόσο το καλύτερο.

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις όταν θα βγεις για πρώτη φορά για bikepacking είναι να φορτωθείς όλα τα μπαγκάζια σου, νομίζοντας δεν πρέπει να σου λείψει τίποτα σε μία κακή στιγμή. Εκεί είναι που την πατάνε όλοι.

Πρώτα απ’ όλα, κουβαλώντας είτε πάνω στο ποδήλατό σου, είτε πάνω σε σένα όλο το… σπίτι σου, αυτομάτως φορτώνεσαι βάρος, ανεβαίνουν τα κιλά και στο τέλος πιο πολύ κουράζεσαι και δεν ευχαριστιέσαι την εξόρμησή σου.

Χρειάζεσαι «έξυπνο» φόρτωμα και τα απαραίτητα. Λίγα ρούχα, την τέντα σου (άλλοι παίρνουν μόνο ένα πανί για σκίαση, μία ξαπλώστρα ή, ένα bivy *βλ. ειδικό sleeping bag), ορισμένα τρόφιμα, ένα κιτ πρώτων βοηθειών, το κινητό σου, χρήματα και φυσικά την όρεξή σου για να λατρέψεις τη φύση.

Βέβαια, για να καταφέρεις κάτι τέτοιο καλείσαι να πάρεις και τις απαραίτητα σακίδια.

Bikepacking εξοπλισμός σημαίνει: Σακίδιο σέλας, τσάντες σκελετών, roll up στο τιμόνι, και βέβαια ειδικά σακίδια – κυλίνδρους στα πηρούνια για ορισμένα extra πράγματα (δες την παραπάνω εικόνα).

Βikepacking, μία λέξη άγνωστη για πολλούς

Επειδή η χώρα μας δεν είναι και από τις πιο φιλικές προς το ποδήλατο, σίγουρα τέτοιες έννοιες και λέξεις για ορισμένους ακούγονται σαν κινέζικα! Το ζήτημα είναι ότι αργά ή, γρήγορα θα πρέπει να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και όχι να περιμένουμε να έρθει ένα trend από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή, από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης για να δούμε αν αξίζει ή, όχι.

Έχεις ποδήλατο; Βγες έξω, κάνε τη βόλτα σου, δοκίμασε τη φύση, λάτρεψέ την, μάθε τα όριά σου και πάνω απ΄όλα απόλαυσε τη χαρά του ποδηλάτου!

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Τα 9 καλύτερα μέρη του κόσμου για να κάνεις skydiving

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Μόνη σε ένα σκάφος στη μέση του Ατλαντικού