Οι βασικές διαφορές ανάμεσα στο hiking και στο trekking

Όταν μιλάμε για πεζοπορία, χρησιμοποιούμε τις λέξεις trekking και hiking, τις οποίες πολλές φορές τις ταυτίζουμε.

Δεν είναι, όμως, το ίδιο πράγμα.

Και οι δύο δραστηριότητες προσφέρουν διασκέδαση, χαρακτηρίζονται ως αθλητικές και παρότι τις συγχέουμε, έχουν διαφορετικές έννοιες.

Το hiking περιλαμβάνει μια μεγάλη βόλτα στην φύση ή μονοπάτια που περπατάμε την μέρα ή την νύχτα και διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα.

Το trekking είναι η πεζοπορία που κάνουμε στην άγρια φύση για πολλές ημέρες και μπορεί να γίνει εντός και εκτός των διαδρομών που χρησιμοποιούνται για την πεζοπορία και εκεί έχουμε στόχο να φτάσουμε σ’ ένα συγκεκριμένο μέρος.

Οι διαφορές

Hiking

Σκοπός: Γίνεται για ενασχόληση, για διασκέδαση, για επικοινωνία με την φύση και για να καθαρίσουμε το μυαλό μας από το άγχος της καθημερινότητας.

Πού γίνεται: Σε συγκεκριμένες διαδρομές για πεζοπορία μέσα σε δάση και ορεινά μονοπάτια συνήθως στα βουνά.

Χρόνος – Απόσταση: Μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα στην νύχτα. Έχει διάρκεια από 4 χλμ. μέχρι 50 χλμ. Πρέπει να είσαι σε θέση να περπατήσεις τουλάχιστον για πέντε ώρες.

Αν κάνεις hiking την ημέρα, τότε πρέπει να πάρεις ένα μπουκάλι νερό, φαγητό για το μεσημέρι αλλά και ένα επιπλέον ζευγάρι κάλτσες. Αν κάνεις hiking πιο βραδινές ώρες, τότε θα χρειαστείς μαζί σου μια αλλαξιά ρούχα, περισσότερο φαγητό, μια σκηνή, ένα sleeping bag, ειδικά παπούτσια και μπότες και ό,τι άλλο χρειαστεί για την περίσταση.

Trekking

Σκοπός: Επίσης γίνεται για διασκέδαση και χαρά, αλλά εκεί έχουμε ένα συγκεκριμένο προορισμό. Όσοι κάνουν αυτές τις διαδρομές, προσπαθούν πολλές φορές να ηρεμήσουν, να “καθαρίσουν” την πνευματική τους διαύγεια, ακόμα και να βρουν τον εαυτό τους και τη γαλήνη μέσα από την πολύωρη επαφή τους με τη φύση.

Πού γίνεται: Μονοπάτια πεζοπορίας ανωμάλου δρόμου, επαρχιακοί και δασικοί χωματόδρομοι, ορεινές διαδρομές ή περιοχές που δεν έχει δρόμους και βρίσκονται σε πλήρη ερημιά.

Χρόνος – Απόσταση: Το trekking διαρκεί από 50 χλμ. έως 24.000 χλμ. (ναι, δεν είναι τυπογραφικό λάθος, πρόκειται για το Great Trail των 15.000 μιλίων, από την μία άκρη του Καναδά στην άλλη) και μπορεί ακόμα περισσότερα. Συχνά γίνεται περισσότερο από δύο μέρες ή όσο καιρό χρειάζεται για να φτάσει κανείς στον προορισμό του.

Αν είσαι μόνος, τότε θα χρειαστείς ένα backpack 50L-60L. Πρέπει να έχεις μαζί σου σκηνή, sleeping bag, φαγητό, σκεύη μαγειρικής, ρούχα, φαρμακείο, πυξίδα και ό,τι χρειαστείς για μια εβδομάδα ή ό,τι χρειαστεί μέχρι να φτάσεις σε περιοχή που από εκεί θα λάβεις προμήθειες. Επίσης, μπότες για hiking με υποστήριξη στον αστράγαλο είναι απαραίτητες.

Το trekking μπορεί να σε βοηθήσει σωματικά και ψυχικά. Πρέπει να βρίσκεσαι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και να είσαι ικανός να κάνεις πεζοπορία πάνω από επτά ώρες αλλά και για συνεχόμενες μέρες.

Ποια είναι τα οφέλη του hiking και του trekking;

Εκτός του ότι είναι διασκεδαστικό και καθηλωτικό, το hiking και το trekking μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις πέρα από την σωματική και την ψυχική υγεία.

Αναλυτικά:

1) Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και βελτιώνει την πίεση του αίματος

Η πεζοπορία είτε με hiking είτε με trekking βοηθάει εντυπωσιακά τον οργανισμό σου. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το CDC συνιστά να κάνουμε περπάτημα για μία ώρα επί πέντε μέρες της εβδομάδας. Αυτή η απλή εξάσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού στο μισό. Η πεζοπορία βελτιώνει την κατάσταση της καρδιάς και τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου.

2) Έχετε καλύτερη συνολική υγεία

Αυτές οι ασκήσεις βοηθούν απίστευτα τους μυς να αναπτυχθούν. Γίνονται πιο δυνατοί οι μηροί σας, οι μύες των κάτω ποδιών, ο μυς του ισχίου και o ιγνυακός τένοντας, αλλά και μεγαλώνεις την αντοχή σου και βοηθούν στην οστική πυκνότητα. Επίσης, το trekking ενισχύει τον κορμό σας, καθώς περπατάτε με ένα βαρύ backpack.

3) Βελτιώνετε την ψυχική σας υγεία

Νους υγιής εν σώματι υγιές, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Η πεζοπορία μπορεί να σας κάνει να αποβάλλετε το στρες, το άγχος της καθημερινότητας και σας δίνει την δυνατότητα να αλλάξετε παραστάσεις. Το στρες, η δυσφορία και το άγχος δημιουργούνται όταν είστε κλεισμένοι μέσα σε ένα χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε με την πεζοπορία αποβάλλονται όλα αυτά εύκολα. Ηρεμείτε, βελτιώνετε την ψυχική σας υγεία και κάνετε ένα time-out από την καθημερινότητα, αφού βγάζετε από το μυαλό σας ό,τι σας ανησυχεί.

4) Με το hiking και το trekking καίτε θερμίδες

Θέλετε να αδυνατίσετε ή απλά να χάσετε κάποια παραπανίσια κιλά; Τότε η καλύτερη λύση είναι η πεζοπορία. Με το hiking καίτε 440 με 550 θερμίδες ανά ώρα σύμφωνα με το Livestrong Research. Φανταστείτε δηλαδή πόσες θερμίδες θα κάψετε αν το κάνετε συνήθεια. Το να κάψετε θερμίδες αρχικά βοηθάει στο να χάσετε βάρος, αλλά και για να τονώσετε τους μύες σας.

5) Σας κάνει πιο δημιουργικούς

Πάνω από όλα την βοήθεια σωματική και ψυχική, το hiking και το trekking μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε πιο δημιουργικοί. Ξοδεύοντας πολύ ώρα εκτός και λαμβάνοντας βιταμίνη D από τον ήλιο, βελτιώνετε την σκέψη σας. Η βιταμίνη D, αυξάνει την παρατηρητικότητά σας και βελτιώνει την εστίαση σας, ενώ σας βοηθάει να λύσετε με καθαρό μυαλό δύσκολες καταστάσεις. Η βιταμίνη D κρατάει δυνατά τα οστά αλλά και τα δόντια σας, βοηθάει στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην καρδιαγγειακή υγεία σας.

Πείσατε τον εαυτό σας ότι πρέπει να κάνετε hiking. Βέβαια, πρέπει να προετοιμαστείτε ανάλογα για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως σε κάποια σημεία, για αυτό και οι ειδικοί προτείνουν τα παρακάτω:

1) Ξεκινήστε πιο συμβατικά

Αν θέλετε να γίνει μέρος της καθημερινότητας σας η πεζοπορία, τότε αυτό πρέπει να γίνε σταδιακά. Ξοδέψτε ένα απόγευμα στα πάρκα ή στο κοντινότερο δάσος της πόλης σας και όταν σας γίνει συνήθεια το hiking, τότε μεγαλώστε την διαδρομή και βάλτε νέους προορισμούς.

2) Ενταχθείτε σε μια τοπική ομάδα ατόμων που κάνουν πεζοπορία

Ενώ το hiking σας δίνει μια ψυχική ελευθερία και ξεκουράζει το μυαλό σας, όταν το κάνετε μόνοι σας καμιά φορά δεν έχετε κίνητρο να προχωρήσετε πιο μακριά. Αν ενταχθείτε σε κάποια τοπική ομάδα ατόμων που κάνουν πεζοπορία, τότε πέρα από τα οφέλη που θα πάρετε από μια παρέα ατόμων που σκέφτονται σαν εσάς, θα δώσει κίνητρο για να πάτε ακόμη πιο μακριά.

3) Κάντε πεζοπορία το βράδυ

Πάρτε ένα φίλο σας και πηγαίνετε για πεζοπορία τις βραδινές ώρες, χρησιμοποιώντας μόνο την σκηνή και το sleeping bag. Τεστάρετε αν μπορείτε να κάνετε πεζοπορία για πέντε ώρες και αν έχετε την αντοχή να κάνετε και trekking.

4) Να αγοράσετε κατάλληλα παπούτσια για πεζοπορία

Όταν νιώθουμε άνετα και έχουμε κίνητρο, τότε κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε μια δραστηριότητα. Οπότε εσείς αν θέλετε να κάνετε πεζοπορία πρέπει να έχετε τα κατάλληλα παπούτσια, μια ανθεκτική σκηνή και ένα ζεστό υπνόσακο με μαξιλάρι. Οι ειδικές μπότες σας πρέπει να είναι αδιάβροχες και να δίνουν στήριξη στον αστράγαλο.

Λίστα εξοπλισμού για hiking

Ο καλής ποιότητας εξοπλισμός για hiking και trekking είναι απαραίτητος και θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε ακόμη περισσότερο τις διαδρομές για να παραμείνετε ασφαλείς και ζεστοί, ανεξάρτητα από τον καιρό.

Εδώ είναι μια λίστα με τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε για την πεζοπορία:

α) Μπότες πεζοπορίας: Για μικρές ημερήσιες πεζοπορίες, τα άνετα sneakers επαρκούν, αλλά για μεγαλύτερου μήκους νυχτερινές διαδρομές, τα ειδικά παπούτσια ή μπότες είναι χρήσιμα. Για το trekking, είναι καλό να χρησιμοποιήσετε μπότες με υποστήριξη στους αστραγάλους.

β) Ένα backpack. Για μια ημερήσια πεζοπορία, χρειάζεστε απλώς ένα ελαφρύ backpack, που θα έχει μέσα υλικά που θα σας ενυδατώνουν. Για μεγαλύτερες διαδρομές και πεζοπορίες, χρησιμοποιήστε ένα backpack 50-60L, στο οποίο πρέπει να μεταφέρετε φαγητό και την σκηνή σας. Βεβαιωθείτε ότι έχει ζώνη μέσης και ρυθμιζόμενο στήριγμα πλάτης.

γ) Μία σκηνή. Η διαμονή σας κατά την διάρκεια της σκηνής πρέπει να είναι ασφαλής. Αν κάνετε πεζοπορία κατά τη διάρκεια θερμότερων εποχών, μια σκηνή 3 season θα σας είναι χρήσιμη. Αν κάνετε πεζοπορία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, βεβαιωθείτε ότι η σκηνή έχει κάτω μέρος και μπορεί να αντέξει στον άνεμο, τη βροχή και το χιόνι.

δ) Ένα sleeping bag. Όταν έχετε υπνόσακο, πρέπει να είστε ζεστοί και υπάρχουν τρία νούμερα: comfort, limit, and extreme. Το comfort είναι μια θερμοκρασία, που οι γυναίκες ξεκουράζονται άνετα, το limit – η θερμοκρασία που ο άντρας ξεκουράζεται πιο εύκολα και το extreme – η χαμηλότερη θερμοκρασία που μπορεί η γυναίκα να είναι σε θέση να κοιμηθεί για έξι ώρες χωρίς το ρίσκο της υποθερμίας.

Πυξίδα, χάρτες και συσκευές GPS

Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε ταξίδι για πεζοπορία, βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν λεπτομερή χάρτη της περιοχής. Για μεγαλύτερες διαδρομές, είναι καλό να έχετε συσκευή GPS ή μια πυξίδα, και να ξέρετε, φυσικά, πως να τα χρησιμοποιήσετε.

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

TRIMORE M.T. Rethymno | ISOMAN – Κ. Μητρόπαπας: Η φετινή χρονιά είναι η επάνοδος

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Σπύρος Χρυσικόπουλος: Κολύμπησε από τη Ρόδο μέχρι το Καστελλόριζο