Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Σταματήστε να στοιβάζετε σωρούς βράχων στα μονοπάτια

Εάν έχετε βγει τον τελευταίο καιρό σε μονοπάτι για πεζοπορία, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι ξαφνικά εμφανίζονται παντού – μικροί, σκόπιμα στοιβαγμένοι, σωροί από βράχους.

Βλέποντας τέτοια σημάδια οι περιβαλλοντολόγοι σε όλο τον κόσμο ανησυχούν όλο και περισσότερο. Κι αυτό γιατί κάθε φορά που οι βράχοι αλλάζουν θέση (εσκεμμένα ή μη) μπορεί να υπάρξουν πολυάριθμες ανεπιθύμητες συνέπειες για τα έντομα, τα ζώα και ακόμη και για τη γη.

Συνήθως αυτοί οι σωροί δημιουργούνται για να δείχνουν στους πεζοπόρους το δρόμο κατά μήκος ιδιαίτερα «μπερδεμένων» μονοπατιών. Σίγουρα, οι περισσότεροι θα έχετε δει ανάλογα σημάδια διάσπαρτα κατά μήκος των μονοπατιών.

Αυτό που απασχολεί τους επιστήμονες τελευταία, είναι η νέα «μόδα» δημιουργίας σωρών από βράχους ως μορφή τέχνης ή για δελεαστικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κάτι τέτοιο, όμως, χαλάει την ισορροπία της φύσης. Πολλά έντομα και θηλαστικά μεταφέρονται κάτω από βράχους για να ζήσουν, να αναπαραχθούν ή να ξεφύγουν από τα αρπακτικά τους.

Αν μετακινήσετε, λοιπόν, έναν βράχο μπορεί να καταστρέψετε ένα… σπίτι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εκθέτετε τους «κυνηγημένους» στους «κυνηγούς» τους.

Και ενώ μπορεί αυτό να ακούγεται μελοδραματικό, αν στοιβάζετε πέτρες στο δάσος, στην παραλία ή σε ένα ερημικό τοπίο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξαφανίσει μία ολόκληρη αποικία. Ή, στο χειρότερο σενάριο, να απειλήσει ένα είδος υπό εξαφάνιση.

Αν συναντήσετε στο δρόμο σας τέτοιες στοίβες από πέτρες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σκόπιμα από υπεύθυνους των μονοπατιών, τότε καλύτερα να μην κάνετε τίποτα. Αυτό έχει γίνει για να βοηθήσει στην πλοήγηση. Και φυσικά δεν θέλετε να ακολουθήσετε τους σωρούς που έχουν στοιβαχθεί τυχαία από επισκέπτες.

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Μαραθώνιος και ζέστη: Οι διαφορές ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

«Η κλιματική κρίση επιδρά στη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία όλων»