Μαθήματα επιβίωσης στην ύπαιθρο για αληθινούς survivors

Η μακροπρόθεσμη επιβίωση στην άγρια φύση δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Εάν έχουμε κατασκηνώσει στην εξοχή για δυο τρεις μέρες, δεν σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες εκείνες τις προκλήσεις που περιλαμβάνονται σε μια κατάσταση επιβίωσης στην φύση για εβδομάδες ή ακόμα και για μήνες.

Όταν βρισκόμαστε μακριά από τον πολιτισμό, μπορούμε να βασιστούμε μόνο στον εαυτό μας και τα εργαλεία που έχουμε μαζί μας. Αυτό σημαίνει ότι οι προμήθειες που έχουμε φροντίσει να διαθέτουμε είναι τα μόνα μέσα που θα έχουμε τελικά. Αν για παράδειγμα σκοπεύουμε να παραμείνουμε εκτός για αρκετές μέρες, τότε οι προμήθειες μας θα πρέπει να είναι ανάλογες.

H επιβίωση στη φύση είναι πολύ δύσκολη και πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Ένα σακίδιο επιβίωσης 72 ωρών με τα απόλυτος απαραίτητα απλά δεν είναι αρκετό σε μια τέτοια περίπτωση. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο εξοπλισμός που θα επιλέξουμε θα πρέπει να εξυπηρετεί τα βασικά ζητούμενα στην επιβίωση που είναι το καταφύγιο, το νερό και η τροφή.

Για αρχή θα χρειαστούμε τα κατάλληλα εργαλεία (μαχαίρι, πριόνι, τσεκούρι) για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα καταφύγιο. Θα πρέπει επίσης να διαθέτουμε εργαλεία για το άναμμα της φωτιάς (αναπτήρα, σπίρτα, σπινθηριστή). Εάν πρέπει να ζήσουμε στη φύση για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί οι προμήθειες σε τρόφιμα να μην επαρκούν και να χρειαστεί να κυνηγήσουμε ή να ψαρέψουμε ή ακόμα και να στήσουμε παγίδες. Για αυτό καλό είναι να έχουμε μαζί μας ένα καλό κυνηγητικό μαχαίρι καθώς και σύνεργα ψαρέματος.

Θα πρέπει να έχουμε απαραίτητη γνώση για το πώς ανάβουμε μία φωτιά.

Έχοντας όμως μαζί μας τα κατάλληλα εργαλεία δεν σημαίνει και αυτόματα ότι είμαστε έτοιμοι για μακροπρόθεσμη επιβίωση εάν δεν γνωρίζουμε πως θα τα χρησιμοποιήσουμε σωστά. Η εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων επιβίωσης ίσως αποδειχθεί το σημαντικότερο εφόδιο μας σε μια δύσκολη κατάσταση.

Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να είναι χρήσιμες ακόμη και όταν είμαστε απλά σε μια πεζοπορία ή στο κάμπινγκ. Ικανότητες Bushcraft, όπως οι πρώτες βοήθειες, η πλοήγηση, η κατασκευή καταφυγίου, το κυνήγι και το ψάρεμα είναι ανεκτίμητες δεξιότητες για οποιαδήποτε προετοιμασία.

Επιπλέον, ωφέλιμο είναι να γνωρίζουμε για την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Αυτό θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε άγρια βότανα που είναι βρώσιμα ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυτικά φάρμακα για θεραπείες. Όλες αυτές είναι γνώσεις που Θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τη φύση και πως θα επιβιώσουμε σε αυτή.

Tο μαχαίρι είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να επιβιώσεις στη φύση.

Σε μια κατάσταση επιβίωσης, κάθε απόφαση που θα πάρουμε μπορεί να επιφέρει συνέπειες, σημαντικές ή ασήμαντες. Ωστόσο, αρκεί ακόμη και μία λανθασμένη κίνηση να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Πάντα πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να έχουμε ένα εφεδρικό σχέδιο, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Ελέγχουμε συνέχεια τον χάρτη για να μην χάσουμε το δρόμο μας. Βεβαιωνόμαστε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας άνθρωπος που γνωρίζει πού πηγαίνουμε και πότε αναμένετε να επιστρέψουμε. Εάν δεν έχουμε επιστρέψει μέχρι την αναμενόμενη ημερομηνία, αυτό θα σημαίνει ότι κάτι πήγε στραβά και χρειαζόμαστε βοήθεια.

Πηγή

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Απόδραση με το «ελάφι» σε ολόκληρο τον πλανήτη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

L’ÉTAPE Greece by Tour de France: Έρχεται για πρώτη φορά στη Δυτική Ελλάδα και την Αρχαία Ολυμπία