Camping στο χιόνι: Εξερεύνησε την άγρια φύση… «αλλιώς»

‘Οταν έχεις πάρει την απόφαση να εξερευνήσεις την άγρια φύση, έχεις πολλές επιλογές για να την  πραγματοποιήσεις. Μία απ’ αυτές είναι και το camping, αλλά τι θα έλεγες αν το αγαπημένο σου χόμπι το κάνεις μέσα στο χιόνι;

Θα ζήσεις μία διαφορετική εμπειρία, θα νιώσεις διαφορετικά συναισθήματα όταν θα δεις ότι ορισμένες καταστάσεις θα αρχίζουν να «δυσκολεύουν».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σου μείνει χαραγμένη για πάντα στο μυαλό και ειδικά όταν είσαι αρχάριος θα θελήσεις στο μέλλον να το ξανακάνεις.

Αν, λοιπόν, έχεις πάρει απόφαση να κάνεις για πρώτη φορά camping μέσα στο χιόνι, ιδού 10 tips που θα σε βοηθήσουν:

1. Επίλεξε μια ασφαλή τοποθεσία

Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι η έκθεση στο κρύο, οι χιονοστιβάδες, οι πέτρες ή ο πάγος, οπότε επίλεξε μια τοποθεσία που να βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση από τις κατακόρυφες πέτρινες και γεμάτες πάγο επιφάνειες, όπου μπορούν να πέσουν πάνω σας κομμάτια πάγου ή πέτρες. Θα πρέπει επίσης να μείνεις μακριά από τις πλαγιές, ώστε να αποφύγεις τις χιονοστιβάδες. Αυτές δεν είναι απαραίτητο να είναι απότομες για να είναι επικίνδυνες: τρεις στις τέσσερις χιονοστιβάδες πραγματοποιούνται σε πλαγιές με κλίση μεταξύ 34º και 45º, οι οποίες εκ πρώτης όψεως μοιάζουν ελκυστικά σημεία για camping. Σκέψου έξυπνα το σημείο που θα κοιμηθείς.

2. Στήσε τη σκηνή

Αφού αποθηκεύσεις τη μπύρα σου στο χιόνι (δεν θέλεις να την πιεις ζεστή), σύμπτυξε το χιόνι ώστε να δημιουργήσεις μια επίπεδη βάση. Άφησε το να «καθίσει» για 10 λεπτά και θα δεις ότι το χιόνι θα σκληρύνει. Εργάσου ως ομάδα για να στήσεις τη σκηνή και βεβαιώσου ότι η εξωτερική σκηνή κάθεται σφιχτά πάνω από την εσωτερική, ώστε να μην σου «πέσει» μέσα στη νύχτα.

3. Ασφάλισε τους πασσάλους

Στο χιόνι χρειάζεσαι ειδικό εξοπλισμό χιονιού για να ασφαλίσεις τους πασσάλους, διαφορετικά ακολούθησε το παρακάτω έξυπνο τρικ: Σκάψε μια τρύπα με το φτυάρι σου στο χιόνι, σταθεροποιείσαι το σκοινί με ένα μικρό κλαδί τυλίγοντας την άκρη του σκοινιού γύρω από το κλαδί και τοποθετείσαι το οριζόντια μέσα στην τρύπα και στη συνέχεια κάλυψε την τρύπα με χιόνι. Κάνε συμπαγές το χιόνι, πατώντας το.

4. Δημιουργία μιας παγίδας για το κρύο

Δες ένα τέχνασμα που προέρχεται από τα ιγκλού: συχνά, το τούνελ στην είσοδο έχει σχήμα U, με ένα πέρασμα που είναι χαμηλότερο από το εσωτερικό δάπεδο. Η ιδέα είναι ότι ο κρύος αέρας κάθεται στο κατώτατο σημείο και εμποδίζει οποιοδήποτε ρεύμα που θα άφηνε τον ζεστό αέρα να φύγει από το εσωτερικό. Κάνοντας μια μικρή τάφρο μπροστά από την είσοδο της σκηνής σου, κρατάς τον ψυχρότερο αέρα χαμηλά και ταυτόχρονα τον εμποδίζεις στο να εισέλθει στην είσοδο της σκηνής σου που βρίσκεται σε ψηλότερο επίπεδο. Είναι πρακτικό επίσης – κάθεσαι στο σκαλοπάτι που έχει δημιουργηθεί, ώστε να βάλεις και να βγάλεις τις μπότες σου με ευκολία, ενώ παράλληλα έχεις την πλάτη σου μέσα στο στεγνό εσωτερικό.

5. Τρικ για το στρώμα

Είναι σημαντικό να επενδύσεις σε ένα καλό στρώμα αέρος, γιατί αυτό το τμήμα του αέρα είναι αυτό που θα σου προσφέρει ένα μαλακό στρώμα για να κοιμηθείς, αλλά ταυτόχρονα χρησιμεύει ως μονωτικό από το κρύο έδαφος που βρίσκεται από κάτω. Σε πολύ κρύα περιβάλλοντα, βοηθά επίσης να τοποθετήσεις μια κουβέρτα έκτακτης ανάγκης κάτω από το στρώμα για να μπλοκάρει το κρύο. Σε ακόμη πιο ψυχρές καταστάσεις, προσθέτεις ένα επιπλέον στρώμα ως «combo» στρώμα.

6. Περιμετρικός τοίχος

Η δημιουργία ενός τοίχου από χιόνι γύρω από τη σκηνή σου μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή προστασία από την ορμή του ανέμου, πλην της περίπτωσης που υπάρχει ενημέρωση για μεγάλη χιονοθύελλα, οπότε αυτός ο τοίχος θα συγκεντρώσει το χιόνι αντί να το κρατήσει μακριά. Μια άλλη επιλογή είναι να σκάψεις μεγάλες τρύπες στο χιόνι και να τοποθετήσεις τη σκηνή μέσα σε αυτές, λύση που συχνά συναντάται σε κατασκηνωτές με μεγαλύτερη διάρκεια εξορμήσεων.

7. Παροχή νερού

Δεν χρειάζεται να έχεις μαζί σου δεξαμενή νερού εάν κάνεις campign στο χιόνι – γύρω σου έχεις όσο νερό μπορεί να χρειαστείς. Χρειάζεται μια μικρή, αξιόπιστη σόμπα και ένα δοχείο για να λιώσεις το χιόνι. Τοποθέτησε λίγο νερό στο κάτω μέρος για να μην κάψεις το δοχείο σου. Τα δοχεία με καπάκι και τα μονωμένα δοχεία είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά.

8. Ποτέ μην ξεχνάτε το τυρί

Μην ξεχνάς ποτέ το όπλο επιλογής σου: ένα ωραίο κομμάτι τυριού. Μαζί με μπύρα, κομμάτια ψωμιού και λουκάνικα, που συνθέτουν το «διαβόητο» fondue μπύρας, με το οποίο παίρνεις όλες τις θερμίδες που χρειάζεσαι για να παραμείνεις ζεστός.

9. Στέγνωσε τους πάτους από τις μπότες σου

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να φοράς βρεγμένες, κρύες ή ακόμα και παγωμένες μπότες το πρωί. Στέγνωσε τις επενδύσεις και τους πάτους σου, βγάζοντας τα έξω και βάζοντάς τα μέσα στον υπνόσακο. Ενώ η ζεστασιά του σώματός σου θα τα στεγνώνει, η οσμή που θα δημιουργηθεί θα σε βοηθήσει να έχεις ένα χαλαρωτικό ύπνο.

10. Bonus Tip: Βολική ζεστασιά

Χρησιμοποίησε το κανονικό μπουκάλι με το πόσιμο νερό για να το γεμίσεις με βραστό νερό, ως αυτοσχέδιο μπουκάλι ζεστού νερού. Σας κρατά ζεστούς όλη τη νύχτα, και το πρωί, θα έχεις ακόμα ζεστό νερό για το τσάι σου. Προσοχή, βεβαιώσου ότι το καπάκι είναι βιδωμένο σωστά και ότι το μπουκάλι είναι τοποθετημένο σε ασφαλή θέση – ένα λίτρο χυμένου νερού μετατρέπει τη βέλτιστη ζεστασιά του υπνόσακου σε ένα χάος που δεν μπορεί να «μονωθεί», μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ενώ μπορεί να σε θέσει σε κίνδυνο.

Με πληροφορίες από το redbull.com

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Ταξίδι στα 8 θαύματα της φύσης α λα… virtual

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Η φύση καλεί SOS: Τα 2/3 των τροπικών δασών έχουν καταστραφεί