7 μαθήματα ζωής που σου προσφέρει το backpacking

Το backpacking μάς μαθαίνει πολλά πράγματα. Μας μαθαίνει να επιβιώνουμε στην άγρια φύση, να αποκτούμε ικανότητες που ούτε φανταζόμασταν ότι μπορούσαμε να είχαμε, να διαβάζουμε έναν χάρτη, να αποκτούμε γνώσεις για πρώτες βοήθειες.

Αλλά πάνω απ’  όλα μας διδάσκει μαθήματα ζωής!

Το backpacking είναι το ταξίδι με σακίδιο πλάτης, το οποίο μας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε γνώθι σαυτόν αλλά και γνώσεις που θα μας βοηθήσουν μελλοντικά στην καθημερινότητά μας.

Πρέπει να κουβαλήσεις βαρύ φορτίο, για να έχεις τις ανέσεις σου

Όταν κάνεις backpacking, πρέπει να κουβαλήσεις στον ώμο και στην πλάτη σου οτιδήποτε χρειάζεσαι, ώστε να καλύψεις όλες τις ανάγκες σου, για όσες μέρες βρίσκεσαι έξω. Η τσάντα ή το σακίδιο θα έχει μεγάλο βάρος και φυσικά θα σε κάνουν να σέρνεσαι, όταν ανεβαίνεις ένα απότομο βουνό. Το βαρύ φορτίο δημιουργεί και αυξάνει τις κακουχίες, αλλά αν θέλεις να φας, να κοιμηθείς χωρίς να βραχείς, να ξαπλώσεις σε ένα ζεστό υπνόσακο, τότε θα πρέπει να κάνεις υπομονή και να τα κουβαλήσεις. Φυσικά, πολλοί είναι και εκείνοι που προτιμούν ultra light φορτίο, αλλά σίγουρα πολλές φορές στερούνται «πολυτέλειες».

Απόλαυσε το ταξίδι όσο και τον προορισμό

Πολλές φορές, ο κύριος στόχος μας είναι να πετύχουμε κάτι π.χ. να φτάσουμε στην κορυφή ενός βουνού ή ενός λόφου που έχει ωραία θέση ή στην άκρη ενός καταρράκτη. H κούραση και οι κακουχίες μάς εκτροχιάζουν από το στόχο, αλλά όταν για παράδειγμα κάνεις πεζοπορία σε ένα βουνό και αναπνέεις δύσκολα ή στάζει ο
ιδρώτας στα μάτια σου, για να προχωρήσεις πρέπει να πείσεις τον εαυτό σου ότι σου αρέσει αυτό που κάνεις. Ο τελικός στόχος είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό του ταξιδιού, καθώς η όλη διαδρομή σου προσφέρει μοναδικές εμπειρίες ζωής. Αυτό έχει ομοιότητες και με την κανονική ζωή, αφού πάντα ξοδεύουμε τον χρόνο μας, κοιτώντας το επόμενο βήμα, ενώ δεν απολαμβάνουμε στην στιγμή στην οποία τώρα είμαστε. Πρέπει απλώς να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε κάθε στάδιο της ζωής μας.

Πρέπει να μάθεις να βασίζεσαι στον εαυτό σου

Όταν ταξιδεύεις με ένα σακίδιο στον ώμο, πρέπει να μάθεις πραγματικά να βασίζεσαι στον εαυτό σου. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ξέρεις πώς να περάσεις σωστά ένα ποτάμι, πώς να ανάψεις φωτιά, πώς να φτιάξεις το καταφύγιο σου και να μαγειρέψεις το φαγητό ή πώς να προφυλαχθείς από τις αρκούδες και τα άλλα ζώα της άγριας φύσης. Δεν έχει σημασία πόσο καλός είσαι, ακόμη και ο καλύτερος θα απ οτύχει σε κάποιο σημείο. Επίσης, δεν ξέρεις πότε θα είσαι σε μία κατάσταση όπου άλλοι δεν μπορούν να σε βοηθήσουν. Μαθαίνοντας να είσαι αυτόνομος, ανεξάρτητος και αυτάρκης, σε κάνει πιο δυνατό ως άτομο. Και τότε ως πιο δυνατό άτομο μπορείς να βοηθήσεις τους άλλους.

Όσο πιο δύσκολο επίτευγμα πετυχαίνεις, τόσο πιο γλυκιά είναι η ανταμοιβή

Οι πιο δύσκολες και δύσβατες διαδρομές, πολλές φορές έχουν και την καλύτερη απόδοση όσον αφορά τον τελικό στόχο. Η αναρρίχηση ενός 14er (δηλαδή βουνών που είναι πάνω από 14.000 πόδια ή 4.267 μέτρα) δεν είναι εύκολο επίτευγμα. Η απότομη κλίση του εδάφους, η έλλειψη οξυγόνου και το σκαρφάλωμα στα βουνά δεν είναι κάτι ευχάριστο, αλλά όταν φτάσεις στην κορυφή, τότε η θέα του τοπίου και τα «συγχαρητήρια» που θα πάρεις για το επίτευγμα σου, θα σε κάνουν να καταλάβεις ότι αξίζει τον κόπο. Όσο πιο δύσκολο επίτευγμα πετυχαίνεις, τότε τόσο πιο γλυκιά είναι η ανταμοιβή. Όταν προσπαθείς πολύ να πετύχεις κάτι, αυτό δεν θα περάσει απαρατήρητο και φυσικά θα είναι πολλοί εκείνοι που θα σου δώσουν και τα ανάλογα credits.

Δεν είναι όλα βολικά

Το backpacking δεν είναι σίγουρα ένας άνετος τρόπος για να ταξιδέψεις, γιατί είτε θα κρυώσεις, είτε θα βραχείς, είτε θα σε τρώνε τα ζωύφια και όλα αυτά θα σου δυσκολέψουν το ταξίδι. Αλλά πρέπει να αντέξεις όλες αυτές τις κακουχίες για να φτάσεις στον προορισμό σου και μερικές φορές αυτές οι δυσκολίες προσφέρουν πολύτιμα μαθήματα ζωής.

Η ζωή συνεχίζεται παρά τα προβλήματα

Ένα πράγμα που η φύση μάς διδάσκει είναι ότι η ζωή συνεχίζεται, ανεξάρτητα με το τι έχει προηγηθεί. Παρά το γεγονός ότι θα είσαι στην φύση για να σκεφτείς είτε τα προβλήματά σους είτε θέλεις να ξεχάσεις πράγματα, η ζωή προχωράει και πρέπει να προσαρμόζεσαι ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν.

Η ζωή είναι πολύ πιο γλυκιά όταν στερηθείς πράγματα και ανέσεις 

Πολλοί ειδικοί μιλούν για τα οφέλη που έχει το να στερηθείς κάποια πράγματα κάνοντας backpacking, τονίζοντας ότι έτσι οι σύγχρονες ανέσεις γίνονται πιο καλές στην καθημερινή μας ζωή. Το να ταξιδεύεις με ένα σακίδιο στον ώμο θα σε κάνει να εκτιμήσεις κάποιες παροχές που έχεις π.χ. το ζεστό νερό, το άνετο κρεβάτι στην καθημερινότητα, που γενικά δεν δίνουμε σε αυτά και τόσο πολύ σημασία. Το να φας ένα μπέργκερ είναι κάτι συνηθισμένο, αλλά αν το φας μετά από μια κατάβαση τότε η γεύση του είναι μοναδική.

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Nirmal Purja: Πώς κατέκτησα τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου σε έξι μήνες

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Διαβάζοντας πυξίδες και χάρτες: Ο βασικός οδηγός