Σαμάνος σε διάρκεια ιερής τελετουργίας στους πάγους της Σιβηρίας, σε φωτογραφία του Αθανάσιου Μαλούκου που κέρδισε στην κατηγορία «Άνθρωποι και Πολιτισμοί» Athanasios Maloukos / www.tpoty.com

Travel Photographer of the Year: Τα κλικ που ξεχώρισαν και η ελληνική διάκριση

Η ομίχλη που αναδύεται από τους λόφους της Τοσκάνης, ένα μικροσκοπικό ψάρι που κοιτάζει τον ωκεανό μέσα από το λαιμό ενός γυάλινου μπουκαλιού και ένας παγκολίνος που είναι χουχουλιασμένος κάτω από το πηγούνι του φροντιστή του, είναι μεταξύ των νικητήριων συμμετοχών του διαγωνισμού «Travel Photographer of the Year» για το 2023.

Η AndreJa Ravnak κέρδισε το μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού για φωτογραφίες όπως αυτή ενός λόφου τυλιγμένου στην ομίχλη, στην Τοσκάνη / AndreJa Ravnak/www.tpoty.com

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν σε όλη την υφήλιο, φωτίζουν τόσο την ομορφιά όσο και την τραγωδία που προκύπτει όταν ο άνθρωπος αλληλεπιδρά με τον φυσικό κόσμο.

Οι κριτές ανακήρυξαν τη Σλοβένα φωτογράφο AndreJa Ravnak γενική νικήτρια για τις απεικονίσεις ονειρικών ευρωπαϊκών τοπίων, αφού εξέτασαν περισσότερα από 20.000 καρέ που υποβλήθηκαν από φωτογράφους από περισσότερες από 150 χώρες.

«Συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές – όλοι μαζί καταγράφουμε με ενθουσιασμό αυτόν τον υπέροχο κόσμο και ίσως αυτή είναι μια μικρή συμβολή, μια υπενθύμιση για να διατηρήσουμε το θαύμα του για τις μελλοντικές γενιές» δήλωσε η Ravnak, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα.

Ενα κίτρινο ψάρι γκόμπι παρατηρεί τον ωκεανό μέσα από ένα γυάλινο μπουκάλι στις Φιλιππίνες / Martin Broen/www.tpoty.com

Η νικήτρια ελληνική συμμετοχή

Ο Λαμιώτης πολιτικός μηχανικός και φωτογράφος Αθανάσιος Μαλούκος ήταν ο νικητής στην κατηγορία «Άνθρωποι και Πολιτισμοί» για τις φωτογραφίες του με σαμάνους που εκτελούν τελετουργίες για να συνδεθούν με πνεύματα στη Σιβηρία.

Οι εικόνες αυτές περιλαμβάνονται στις περίπου 100 φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων που παρουσιάζονται στην έκθεσή του «Terra Incognita», η οποία εγκαινιάζεται αύριο, 24 Ιανουαρίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι και θα διαρκέσει έως τις 25 Φεβρουαρίου (ωράριο επίσκεψης 10.00 – 22.00, είσοδος ελεύθερη).

«Συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές – όλοι μαζί καταγράφουμε με ενθουσιασμό αυτόν τον υπέροχο κόσμο και ίσως αυτή είναι μια μικρή συμβολή, μια υπενθύμιση για να διατηρήσουμε το θαύμα του για τις μελλοντικές γενιές» δήλωσε η Ravnak, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα.

Στην κατηγορία «Φύση, Άγρια Ζωή και Διατήρηση» κέρδισε ο Martin Broen με τη σειρά φωτογραφιών του από τη μετανάστευση ιπτάμενων σαλαχιών (Mobula Ray) στο Μεξικό, ενώ στην κατηγορία «Τοπίο και Περιβάλλον» κέρδισε ο Armand Sarlangue για τις εικόνες του από την Ισλανδία.

Η 14χρονη Caden Shepard Choi κέρδισε το βραβείο Young Travel Photographer of the Year για την ασπρόμαυρη σειρά φωτογραφιών της που απεικονίζει τους Ινδιάνους Ναβάχο της Αριζόνα να βόσκουν πρόβατα, να τα κουρεύουν και στη συνέχεια να υφαίνουν με το μαλλί.

Η 17χρονη Lilly Zhang κέρδισε στην κατηγορία των 15-18 ετών με τις αιθέριες εικόνες της από μια λίμνη της Πενσυλβάνια.

Όλες τις νικητήριες φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού, ενώ θα εκτεθούν το Μάρτιο στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου και στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Με πληροφορίες από: Winning images from 2023 Travel Photographer of the Year contest reveal world’s beauty and tragedy by Issy Ronald, CNN

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Άγνωστα Μέρη: Μια μοναδική έκθεση με 100 εντυπωσιακές φωτογραφίες ενός κόσμου που χάνεται

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Η γυναίκα που πέρασε 500 ημέρες σε μια σπηλιά – Η απομόνωση σε σώμα και μυαλό