Πώς να επιλέξεις την καλύτερη σκηνή για κάθε περίσταση

Πριν ξεκινήσετε να ψάχνετε στην αγορά για σκηνή, πρέπει αρχικά να σκεφτείτε πως σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε. Θα τη χρησιμοποιήσετε το χειμώνα ή τη θέλετε για το καλοκαίρι δίπλα στην παραλία; Θα είναι ενός ατόμου ή πολλών;

Πολύ κατατοπιστικά άρθρα πάνω στο θέμα μπορεί να βρει κανείς σε σχετικά forum όπως το e-camping.gr, σε ιστοσελίδες επαγγελματιών ορειβατών όπως το basecamp.gr αλλά και στις σελίδες των κατασκευαστών που εξηγούν αναλυτικά τα περί σκηνής.

Οι 3 πιο βασικοί παράγοντες που πρέπει να αξιολογήσετε πριν την αγορά μιας σκηνής είναι:

 1. Μέγεθος
 2. Εποχή
 3. Τιμή

1. Τα μέρη μιας σκηνής

Τα βασικά μέρη μιας σκηνής είναι τα παρακάτω:

1.1 Εσωτερικό ύφασμα

Αυτό είναι το βασικό κομμάτι της σκηνής που μόλις στερεωθεί σωστά, δημιουργεί τον βασικό χώρο (ή χώρους) της κάθε σκηνής. Στο εσωτερικό ύφασμα είναι ενωμένο το πάτωμα της σκηνής, το οποίο είναι συνήθως λίγο πιο χοντρό για υψηλότερη αντοχή στην τριβή με το έδαφος. Το εσωτερικό ύφασμα της σκηνής έχει τα απαραίτητα ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα, εξαερισμούς), τα οποία συνήθως έχουν σίτα.

Όσο πιο καλοκαιρινή ή ελαφριά είναι μια σκηνή τόση περισσότερη σίτα έχει και τόσο λιγότερο ύφασμα. Στις χειμερινές σκηνές η σίτα σχεδόν απουσιάζει και στη θέση της υπάρχει μόνο ύφασμα. Στη φωτογραφία παρακάτω, φαίνεται ότι η Peregrine Radama 2 (αριστερά) έχει περισσότερο εσωτερικό ύφασμα από την πανάλαφρη Lightent 2 της Ferrino (δεξιά) που έχει μόνο σίτα.

1.2 Εξωτερικό ύφασμα (rainfly, flysheet)

Το εξωτερικό ύφασμα της σκηνής είναι αυτό που καλύπτει τη σκηνή και της προσφέρει την απαραίτητη προστασία από τον καιρό και τα αδιάκριτα βλέμματα. Είναι συνήθως κάποιος τύπος πολυεστερικού ή νάιλον υφάσματος με μικρή ή μεγάλη αδιαβροχοποίηση, ανάλογα τη σκηνή. Ο πολυεστέρας τείνει πλέον να αντικαταστήσει το νάιλον, γιατί οι έρευνες δείχνουν ότι παρουσιάζει καλύτερη αντοχή στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής της σκηνής.

Αν το εξωτερικό ύφασμα έχει επίστρωση πολυουρεθάνης ή/και σιλικόνης τότε ενισχύεται η υδροφοβία του υλικού και βελτιώνεται σημαντικά η αδιαβροχοποίηση του.

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται το πολύ όμορφο εξωτερικό ύφασμα της Coleman Cortes 3 με τους 2 πλευρικούς εξαερισμούς στον προθάλαμο και αδιαβροχοποίηση 2000 mm.

1.3 Μπανέλες (poles)

Αρκετές σκηνές πλέον χρησιμοποιούν μπανέλες αλουμινίου καθώς είναι πιο ελαφριές και ανθεκτικές από τις συνηθισμένες μαύρες από fiberglass. Από τις πιο γνωστές μπανέλες είναι της εταιρίας DAC (Dongah Aluminum Corporation, Κορέα) αλλά και αυτές από τα κράματα αλουμινίου της σειράς 7000 (π.χ. 7001, 7075 Easton, κ.λπ.).

Ο αριθμός των μπανέλων δεν αποτελεί απαραίτητα δείκτη ποιότητας της σκηνής, αποτελεί όμως σίγουρα δείκτη δυσκολίαςεγκατάστασης. Όσο πιο πολλές μπανέλες τόσο πιο χρονοβόρα και περίπλοκη η εγκατάσταση της σκηνής. Συνήθως οι πολλές μπανέλες υπάρχουν σε σκηνές που χρειάζεται να έχουν μεγάλη αντοχή στον αέρα (γεωδαιτικές σκηνές).

1.4 Σκοινιά εγκατάστασης (guylines)

Τα σκοινιά εγκατάστασης βρίσκονται στις πλευρές της σκηνής, σε ενισχυμένα σημεία με διπλό ύφασμα συνήθως, πάντα στις γωνίες και στα σημεία που περνάνε οι μπανέλες. Ο σκοπός τους είναι η καλύτερη σταθεροποίηση της σκηνής και η προστασία των μπανέλων από υπερβολικό λύγισμα που μπορεί να υποστούν από δυνατό άνεμο.

Ο τρίτος λόγος ύπαρξης είναι να κρατάνε τεντωμένο το εξωτερικό ύφασμα για να διευκολύνουν τον αερισμό μεταξύ αυτού και του εσωτερικού υφάσματος, μειώνοντας το φαινόμενο της υγροποίησης.

Πολλές σκηνές πλέον διαθέτουν ανακλαστικά σκοινιά εγκατάστασης τα οποία λάμπουν έντονα όταν πέσει πάνω τους φως το βράδυ, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες κάποιος να σκοντάψει πάνω τους.

1.5 Πασαλάκια (stakes, pegs)

Κάθε σκηνή περιλαμβάνει τα απαραίτητα πασαλάκια για την σταθεροποίησή της στο έδαφος. Τα πιο συνηθισμένα είναι μεταλλικά, κυλινδρικά πασαλάκια που λυγίζουν εύκολα αν χτυπηθούν λίγο στραβά.

Οι πιο έμπειροι κατασκηνωτές επιλέγουν πασαλάκια αλουμινίου ή τιτανίου, ανάλογα με το έδαφος όπου πρόκειται να κατασκηνώσουν. Έχει μεγάλη διαφορά αν κατασκηνώσετε σε άμμο ή σε σκληρό έδαφος. Τα πασαλάκια για την άμμο ή το χιόνι είναι πολύ πλατιά για να έχουν μεγάλη αντίσταση στο σχετικά χαλαρό έδαφος. Αντίθετα, τα πασαλάκια για σκληρό έδαφος είναι μυτερά για να σπάνε το βράχο και λεπτά για να εισχωρούν εύκολα σε βάθος.

2. Τύποι σκηνών

Οι κυριότεροι τύποι σκηνών είναι οι παρακάτω:

2.1 Σκηνές igloo

Οι σκηνές αυτές είναι ως επί το πλείστον αυτοφερόμενες, δηλαδή δεν χρειάζονται στήριξη στο έδαφος για να αποκτήσουν το σχήμα τους και να σταθούν όρθιες. Μπορεί δηλαδή να στηθούν απλά και μόνο περνώντας τις μπανέλες στο εσωτερικό ύφασμα. Έτσι, αν θέλετε να την μετακινήσετε μερικά μέτρα, μπορείτε να το κάνετε εύκολα χωρίς η σκηνή να χάσει το σχήμα της.

Το γεγονός ότι μια σκηνή igloo στέκεται μόνη της, χωρίς στήριξη στο έδαφος, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τα πασαλάκια που τη συνοδεύουν. Αν δυναμώσει ο αέρας και δεν την έχετε σταθεροποιήσει με τα πασαλάκια και τα σκοινιά εγκατάστασης, η σκηνή σας μπορεί να γίνει μπαλόνι και να την ψάχνετε. Δέστε τη λοιπόν σίγουρα στις 4 γωνίες, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πλευρά από την οποία έρχεται ο άνεμος.

2.2 Τριγωνικές σκηνές

Οι σκηνές αυτές είναι εύκολες στο στήσιμο, με ελάχιστες μπανέλες αλλά όχι τόσο καλό λόγο βάρους-ωφέλιμου χώρου. Μαζί με τις pop-up είναι οι κλασικές σκηνές για φεστιβάλ και συναυλίες γιατί καταλαμβάνουν λίγο χώρο και είναι γρήγορες στην εγκατάσταση. Οι κεκλιμένες πλευρές αυτών των σκηνών δεν αφήνουν πολύ χώρο μέσα στη σκηνή, σε σύγκριση με τις σκηνές τύπου igloo.

2.3 Σκηνές Tipi (ινδιάνικες)

Οι σκηνές tipi έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι είναι τόσο ψηλές στο κέντρο ώστε να μπορεί κάποιος να σταθεί όρθιος. Είναι πιο δύσκολες στην εγκατάσταση, γιατί χρειάζονται πολλά δεσίματα περιμετρικά αλλά το αποτέλεσμα αποζημιώνει, αφού το επίπεδο άνεσης είναι πολύ υψηλό. Θέλουν προσοχή στην εγκατάσταση για να αντέξουν σε δυνατό αέρα. Αρκετές από αυτές έχουν ειδική υποδοχή στο πάνω μέρος για να προσαρμόσετε ξυλόσομπα σκηνής.

2.4 Σκηνές τούνελ (tunnel)

Οι σκηνές τούνελ έχουν μεγάλη αντοχή σε ανέμους που έρχονται από μια κατεύθυνση, αλλά όχι τόσο καλή σε πλευρικούς. Το μεγάλο πλεονέκτημα του σχεδιασμού τούνελ είναι ότι λόγω των πολύ κάθετων πλευρικών τοιχωμάτων, ο ωφέλιμος χώρος μέσα στη σκηνή είναι πολύ μεγάλος και το επίπεδο άνεσης υψηλό. Συνήθως όμως αυτό αντισταθμίζεται από σχετικά χαμηλό ωφέλιμο ύψος.

2.5 Σκηνές pop-up

Οι σκηνές pop-up έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της βελτίωσης των υλικών αλλά και της ευκολίας που παρουσιάζουν για απλή χρήση το καλοκαίρι. Το πλεονέκτημά τους είναι ο ταχύτατος χρόνος τοποθέτησης ακόμα και από αρχάριους. Στα αρνητικά της είναι ότι οι pop-up είναι μονού υφάσματος και ότι δεν έχουν πολύ καλή αντοχή σε δυνατούς ανέμους, ούτε άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά άνεσης. Επίσης, καταλαμβάνουν αρκετό χώρο όταν είναι διπλωμένες. Είναι ιδανικές για ολιγοήμερες διανυκτερεύσεις κάτω από ήπιες καιρικές συνθήκες.

2.6 Γεωδαιτικές σκηνές (geodesic)

Οι γεωδαιτικές σκηνές είναι οι κορυφαίες σκηνές που επιλέγουν οι επαγγελματίες ορειβάτες και οι αλπινιστές. Έχουν σχήμα θόλου και πολλές μπανέλες που σχηματίζουν ένα διχτυωτό πλέγμα στην επιφάνεια του θόλου της σκηνής. Η δομή αυτή είναι ικανή να αντέξει σε θυελλώδεις ανέμους αλλά και σε μεγάλο βάρος από χιόνι. Πολλές γεωδαιτικές σκηνές μπορεί να είναι μονού υφάσματος, αλλά έχουν τόσο προηγμένα υφάσματα που είναι 100% αδιάβροχα αλλά και ταυτόχρονα διαπνέοντα.

3. Μέγεθος σκηνής

Το μέγεθος της σκηνής καθορίζεται από την χωρητικότητα, τις διαστάσεις και το βάρος της.

Η χωρητικότητα αναφέρεται στο μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορούν να κοιμηθούν ταυτόχρονα μέσα σε αυτή, χωρίς να υπολογίζεται ο εξοπλισμός τους. Αμέσως καταλαβαίνει κανείς ότι ο υπολογισμός αυτός αφήνει πολύ μικρά περιθώρια άνεσης και δεν βολεύει τον περισσότερο κόσμο που χρησιμοποιεί τη σκηνή για χαλάρωση και διασκέδαση στις εκδρομές του.

Οι κατασκευαστές σκηνών υπολογίζουν ότι ένα άτομο χρειάζεται μια επιφάνεια περίπου 55 x 185 cm για να κοιμηθεί (οι διαστάσεις αυτές διαφέρουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή). Για το λόγο αυτό τα περισσότερα στρωματάκια camping έχουν πλάτος 50-55 cm και μήκος 180-185 cm.

Το πλάτος των 55 cm όμως δεν είναι πολύ άνετο για πολύ κόσμο. Υπολογίστε ότι χρειάζεστε περίπου 30 cm περισσότερο πλάτος για να είστε πιο άνετοι (15 cm αριστερά και 15 cm δεξιά), δηλαδή πλάτος περίπου 85 cm. Μπορεί να χρειάζεστε ακόμα περισσότερο χώρο αν εσείς ή ο σύντροφός σας:

 1. Έχετε μεγάλο σωματότυπο (ύψος ή/και βάρος)
 2. Κάνετε ανήσυχο ύπνο
 3. Παρουσιάζετε συμπτώματα κλειστοφοβίας

Σκεφτείτε επίσης ότι το κάθε άτομο έχει και ένα σακίδιο μαζί του, το οποίο καταλαμβάνει κάποιο χώρο στη σκηνή. Για 2 άτομα υπολογίστε καλύτερα +1 άτομο για να είστε άνετοι. Υπολογίστε επίσης +1 άτομο αν έχετε μαζί σας μωρό, μικρό παιδί ή κάποιο κατοικίδιο.

Στο παρακάτω σχέδιο φαίνονται οι διαστάσεις της σκηνής Coleman Cortes 2 (αριστερά) και Coleman Cortes 3 (δεξιά). Η Cortes 2 έχει σχεδιαστεί με πλάτος 60 cm για κάθε άτομο, που όπως αναφέραμε δεν είναι και τόσο άνετο. Η Cortes 3 δεξιά έχει σχεδιαστεί με πλάτος 56 cm για κάθε άτομο (170/3=56), δηλαδή ακόμα λιγότερη άνεση ανά άτομο.

Η Cortes 3 όμως είναι μια εξαιρετικά άνετη σκηνή για 2 άτομα, με μεγάλο χώρο ύπνου και ευρύχωρο προθάλαμο που μπορεί να χωρέσει πολλά πράγματα, ακόμα και ποδήλατο.

Ο προθάλαμος διευκολύνει πολύ, γιατί μπορείτε να αφήσετε έξω κάποια πράγματα για να κερδίσετε λίγο περισσότερο χώρο μέσα στη σκηνή (π.χ. είδη μαγειρικής, παπούτσια, μπατόν, κ.λπ.). Προσοχή στα σακίδια και τα παπούτσια που αφήνετε στον προθάλαμο: ελέγξτε τα πριν τα χρησιμοποιήσετε, γιατί μπορεί να έχουν μπει μέσα έντομα, ζωύφια ακόμα και σκορπιοί. Επίσης ο προθάλαμος μπορεί να χρησιμεύσει ως χώρος μαγειρέματος σε περίπτωση κακοκαιρίας.

Σχετικά με τις διαστάσεις της σκηνής, οι κατασκευαστές δίνουν συνήθως τις παρακάτω πληροφορίες:

 1. Μήκος και πλάτος σκηνής
 2. Μέγιστο ύψος σκηνής

Με βάση αυτές τις πληροφορίες δημιουργείται αμέσως η βασική εικόνα για τις διαστάσεις της σκηνής και το πόσο άνετη είναι. Εξετάστε επίσης την κλίση που έχουν οι πλευρές της σκηνής: όσο πιο κάθετες είναι οι πλευρές τόσο περισσότερος χώρος υπάρχει εσωτερικά και τόσο πιο άνετη είναι η σκηνή.

Αντίθετα, αν η σκηνή έχει χαμηλό ύψος και πολύ επικλινείς πλευρές, ο χώρος περιορίζεται σημαντικά και το επίπεδο άνεσης μειώνεται. Ταυτόχρονα όμως μειώνεται και το βάρος της σκηνής, γιατί χρησιμοποιείται λιγότερο ύφασμα.

Τα ψηλά άτομα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τις κλίσεις της σκηνής γιατί μπορεί να τους ενοχλούν στα πόδια ή το κεφάλι όταν βρίσκονται ξαπλωμένοι. Η συμβουλή μας είναι να διαλέξετε σκηνή με μήκος τουλάχιστον 230 cm, αν είστε γύρω στο 1,90 m.

Σχετικά με το ύψος της σκηνής, ένα άνετο ύψος είναι αυτό που, όταν είστε καθιστός πάνω στο στρωματάκι σας, το κεφάλι σας δεν ακουμπάει πάνω στη σκηνή. Το ύψος της σκηνής επηρεάζει επίσης άμεσα και την αντοχή της σε δυνατό άνεμο. Όσο πιο ψηλή είναι μια σκηνή τόσο μεγαλύτερες πλευρικές επιφάνειες έχει. Όσο μεγαλύτερες πλευρικές επιφάνειες έχει τόσο πιο πολύ εκτεθειμένη είναι στον αέρα. Επιλέξτε λοιπόν μια χαμηλή σκηνή αν σκέφτεστε να κατασκηνώσετε σε περιοχές εκτεθειμένες στον άνεμο.

Το βάρος της σκηνής είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να προσέξετε. Οι ελαφριές σκηνές υπολογίστε ότι ζυγίζουν το πολύ 1kg/άτομο. Για παράδειγμα η Ferrino Lightent 2 ζυγίζει 1,5 kg και είναι δύο ατόμων. Φυσικά πρέπει να έχετε επίσης υπόψη σας ότι οποιαδήποτε μείωση βάρους σημαίνει ταυτόχρονα μείωση του επιπέδου άνεσης.

4. Εποχή χρήσης

Οι απαιτήσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας σκηνής διαφέρουν ανάλογα με την εποχή που σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε. Μια καλοκαιρινή σκηνή πρέπει κυρίως να έχει καλό εξαερισμό ενώ μια σκηνή προορισμένη για χειμερινή χρήση επιβάλλεται να έχει άριστη αδιαβροχοποίηση, υψηλής ποιότητας ραφές και αντοχή σε έντονα καιρικά φαινόμενα (π.χ. χιονόπτωση, δυνατός άνεμος, κ.λπ).

Ο καλός εξαερισμός μιας σκηνής επιτυγχάνεται με μεγάλα ανοίγματα και διαπνέοντα υφάσματα. Οι περισσότερες σκηνές από γνωστούς κατασκευαστές είναι πλέον κατασκευασμένες με διαπνέοντα υφάσματα. Προσέξτε να υπάρχουν οπωσδήποτε 1 ή 2 ανοίγματα εξαερισμού στην κορυφή της σκηνής για να μην ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία το καλοκαίρι. Επίσης, αν η σκηνή έχει δύο πόρτες και όχι μία, δημιουργείται ρεύμα αέρα που βελτιώνει τον εξαερισμό της σκηνής.

Πάντως έχετε υπόψη σας ότι όσο καλός κι αν είναι ο εξαερισμός μιας σκηνής, δεν παίζει σχεδόν κανένα ρόλο αν η σκηνή τοποθετηθεί στον ήλιο.

Εκτός από τη δροσιά το καλοκαίρι, ο καλός εξαερισμός βοηθάει να μην συγκεντρώνεται υγρασία εσωτερικά πάνω στο ύφασμα της σκηνής. Στις περιπτώσεις που η θερμοκρασία μέσα στη σκηνή είναι μεγαλύτερη από την εξωτερική θερμοκρασία (το χειμώνα κυρίως), ο θερμός αέρας υγροποιείται πάνω στο ύφασμα δημιουργώντας σταγόνες. Είναι ακριβώς το ίδιο που συμβαίνει στο μπάνιο όταν ο θερμός αέρας του μπάνιου υγροποιείται και θαμπώνει την κρύα επιφάνεια του καθρέπτη. Όταν οι σταγόνες από την υγροποίηση αυξηθούν, αρχίζουν και κυλάνε ή στάζουν μέσα στη σκηνή.

Οι σκηνές με μονό ύφασμα παρουσιάζουν πιο συχνά το φαινόμενο της υγροποίησης από τις σκηνές με διπλό ύφασμα. Στις σκηνές με διπλό ύφασμα η υγροποίηση συμβαίνει στο εξωτερικό ύφασμα και έτσι τυχόν σταγόνες κυλάνε εξωτερικά στο χώμα. Αντίθετα, στις σκηνές μονού υφάσματος, οι σταγόνες που έχουν συγκεντρωθεί από την υγροποίηση κυλάνε κατευθείαν μέσα στη σκηνή.

Οι σκηνές μονού υφάσματος είναι ιδανικές όταν χρειάζεται μια πολύ ελαφριά σκηνή (π.χ. για ποδηλάτες). Οι σκηνές με 2 υφάσματα είναι πιο διαδεδομένες και έχουν πιο ευρεία χρήση.

Η αδιαβροχοποίηση είναι επίσης ένα βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξετε στην επιλογή μιας σκηνής. Ουσιαστικά αναφέρεται στο πόσο αδιάβροχο είναι το εξωτερικό ύφασμα (κάλυμμα-flysheet) και το πάτωμα της σκηνής, Σημειώστε ότι αρκετοί κατασκευαστές παρέχουν μεγαλύτερη αδιαβροχοποίηση στο πάτωμα από ότι στο εξωτερικό ύφασμα.

Όσο πιο μεγάλη είναι η αδιαβροχοποίηση της σκηνής, τόσο πιο κλειστοί είναι οι πόροι του υφάσματος και τόσο πιο πολύ αντέχει στη βροχή. Ταυτόχρονα όμως, οι πιο κλειστοί πόροι του υφάσματος μειώνουν τη διαπνοή και τον αερισμό της σκηνής. Έτσι, μια σκηνή με αδιαβροχοποίηση 10.000 mm μπορεί να γίνει “φούρνος” το καλοκαίρι. Κάθε σκηνή λοιπόν είναι κατάλληλη για το σκοπό που έχει σχεδιαστεί.

Η ελάχιστη αποδεκτή αδιαβροχοποίηση κατά τη γνώμη μας είναι 2000 mm και είναι αρκετή για να συγκρατήσει μια σύντομη καλοκαιρινή μπόρα. Για τα ελληνικά δεδομένα θεωρούμε ότι μια σκηνή με αδιαβροχοποίηση εξωτερικού υφάσματος πάνω από 5000 mm είναι μάλλον υπερβολική.

Εκτός από την αδιαβροχοποίηση που έχουν υποστεί τα υφάσματα της σκηνής, είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε την ποιότητα των ραφών. Οι ραφές θα πρέπει να είναι αδιαβροχοποιημένες (το καλύτερο είναι με θερμοκόλληση-welded) αν πρόκειται για χειμερινή σκηνή και όχι με αυτοκόλλητη ταινία (taped) που αρχίζει και ξεκολλάει μετά από λίγο καιρό. Η ποιότητα των ραφών είναι συνήθως ανάλογη της τιμής της σκηνής και του ονόματος του κατασκευαστή.

5. Τιμή

Αφού μελετήσετε τις ανάγκες σας και καταλήξετε στο τι περίπου σκηνή θέλετε, εντοπίστε 2-3 σκηνές που σας κάνουν. Σε αυτό το στάδιο υπεισέρχεται πλέον και ο παράγοντας της τιμής, ο οποίος είναι αρκετά υποκειμενικός. Για κάποιον τα 150€ για μια σκηνή μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά για κάποιον άλλον να είναι λίγα.

Επιλέξτε μια σκηνή που να σας ταιριάζει και να σας ευχαριστεί. Αποφύγετε την αγορά μιας ακριβής σκηνής, αν δεν πρόκειται να την χρησιμοποιήσετε για το σκοπό που έχει σχεδιαστεί ή αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε μόνο 1-2 φορές.

Αν είστε αρχάριος στο camping προτιμήστε μια ευρύχωρη και οικονομική σκηνή. Δεν υπάρχει λόγος να ζοριστείτε σε μια μικρή σκηνή αν δεν έχετε ξανακάνει camping.

6. Συμβουλές

 1. Ο μεγαλύτερος εχθρός της σκηνής (και όχι μόνο) είναι ο άνθρωπος. Η κακομεταχείριση, το βιαστικό στήσιμο σε σημεία που εξέχουν πέτρες και αγκάθια, ο ελλιπής καθαρισμός, το στήσιμο χωρίς τα σκοινιά εγκατάστασης (guylines) μειώνουν τη διάρκεια ζωής της σκηνής και μπορεί να δημιουργήσουν ζημιές στο ύφασμα, στα φερμουάρ κ.λπ.
 2. Ο δεύτερος μεγαλύτερος εχθρός της σκηνής είναι ο ήλιος. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μειώνουν την αντοχή και την αδιαβροχοποίηση των υφασμάτων και τελικά τη διάρκεια ζωής της σκηνής σας. Φροντίστε να στήνετε τη σκηνή σας πάντα σε σκιερό μέρος, μακριά από τις ακτίνες του ήλιου.
 3. Προτιμήστε σκηνή με 2 πόρτες, για μεγαλύτερη άνεση και για να μη χρειάζεται να ενοχλείτε το σύντροφό σας κάθε φορά που θέλετε να βγείτε έξω.
 4. Αρκετές σκηνές έχουν έξτρα χώρους αποθήκευσης που είναι πολύ πρακτικοί. Για παράδειγμα, πολλές σκηνές της Robens διαθέτουν χώρο αποθήκευσης στο πάνω μέρος της σκηνής, χρήσιμο για μικροαντικείμενα ή για να στεγνώσετε μικρό ρουχισμό (γάντια, σκούφοι, πετσέτες).
 5. Πριν στήσετε τη σκηνή σας για πρώτη φορά, ανοίξτε τη και δοκιμάστε τη στο σπίτι. Έτσι θα αποφύγετε καθυστερήσεις και απρόβλεπτα στο χώρο κατασκήνωσης.
 6. Πριν τυλίξετε τη σκηνή σας βεβαιωθείτε ότι δεν έχει υγρασία κάτω από το πάτωμα. Αφήστε τη να αεριστεί μερικές ώρες πριν την τυλίξετε για να είστε βέβαιοι ότι δε θα πιάσει μούχλα μέσα στη τσάντα.
 7. Αποφύγετε να τυλίγετε τη σκηνή πάντα στις ίδιες τσακίσεις, γιατί αποδυναμώνεται σημαντικά το ύφασμα σε αυτές τις περιοχές.
 8. Αν κατασκηνώνετε κοντά σε θάλασσα για πολλές μέρες, φροντίστε μετά να την ξεπλύνετε με νερό ώστε να φύγουν τα αλάτια από το ύφασμα και τα φερμουάρ. Αφήστε τη να στεγνώσει και περάστε τις μπανέλες και τα φερμουάρ με σπρέυ σιλικόνης.
 9. Αν είστε νέος στο camping δοκιμάστε να κάνετε 1-2 διανυκτερεύσεις με μια δανεική σκηνή ενός φίλου σας. Δείτε τι σας βολεύει και τι όχι, ώστε να κάνετε την αγορά σας πιο σωστά, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Πηγή

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Kit Πρώτων Βοηθειών: Tι θα πρέπει να έχεις πάντα μαζί σε κάθε σου εξόρμηση

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

To μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να πας ένα ταξίδι στα Κύθηρα