Ποδηλάτησε 13.000 χλμ. από τη Σουηδία στο Νεπάλ, σκαρφάλωσε στο ‘Εβερεστ και επέστρεψε σπίτι του

Ο Σουηδός Goran Kropp, λάτρης της περιπέτειας, άφησε με ανοιχτό το στόμα τον κόσμο των extreme sports όταν πίσω στο 1996 ποδηλάτησε 13.000 χιλιόμετρα από τη χώρα του στο Νεπάλ, στη συνέχεια ανέβηκε στο ‘Εβερεστ, χωρίς να έχει στη διάθεσή του αποθέματα οξυγόνου και μετά με όλο τον εξοπλισμό του πήρε τον δρόμο της επιστροφής.

Η αγάπη του Kropp για το βουνό ξεκίνησε το 1972, σε ηλικία έξι ετών, όταν ο πατέρας του τον πήρε μαζί του και σκαρφάλωσαν την υψηλότερη κορυφή της Σουηδίας, την Galdhoppigen, η οποία φτάνει τα 2.469 μέτρα και βρίσκεται 8.100 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η «τρέλα» του με το βουνό συνεχίστηκε βάζοντας προκλήσεις στη ζωή του. Εκτός από το ‘Εβερεστ, το οποίο ήταν το απόλυτο εγχείρημά του, φρόντισε να κατακτήσει δύσκολες κορυφές όπως οι Lenin Peak, η Iliniza Sur, Cotopaxi, Illimani, Huayna Potosi, Muztagh Tower και Pik Pobeda, Illampu.

Τα κατορθώματά του είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου, αλλά ο ίδιος ήταν ταπεινός λέγοντας πως ήθελε μόνο να ζει περιπέτειες που είναι αξέχαστες.

Το 2002 o Goran Kropp βρήκε τραγικό θάνατο όταν σε μία ανάβασή του στο Vantage της Washington γλίστρησε και έπεσε από ύψος 13 μέτρων. Βρήκε ακαριαίο θάνατο.

‘Ηταν μόλις 35 ετών.

Ο Kropp άφησε το σημάδι του σε ολόκληρο τον πλανήτη και όλοι μιλούν και εμπνέονται από τα κατορθώματά του.

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το trail running

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Καφεΐνη και αθλητισμός: Τι επίδραση έχουν στην υγεία σου;