Οδηγός Επιβίωσης: Πώς να ανάψεις φωτιά που θα κρατήσει ολόκληρο το βράδυ

Τώρα που έχει μπει ο χειμώνας αποφάσισες να κάνεις κάμπινγκ μέσα στη φύση και σίγουρα μία φωτιά (σε περίπτωση ανάγκης) θα σε κρατήσει ζεστό την ημέρα, αλλά κυρίως το βράδυ.

Το μειονέκτημα της φωτιάς, ως μέσο θέρμανσης, είναι ότι σβήνει γρήγορα και χρειάζεται κάποιος συνέχεια για να τη διατηρεί «ζωντανή». Βέβαια, αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα την ημέρα, καθώς θα μπορείς να ρίχνεις συνεχώς ξύλα.

Το βράδυ, όμως, αλλάζει το σκηνικό, καθώς θα πρέπει να είσαι συνέχεια σε επίβλεψη.

Το να ανάψεις μία φωτιά κάνοντας κάμπινγκ μέσα στη φύση χρειάζεται μεγάλη προσοχή!

Αρχικά θα πρέπει να ελέγξουμε το περιβάλλον στο οποίο θα διαμείνουμε και να υπολογίσουμε τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον χώρο, το άναμμα μίας φωτιάς.

Για παράδειγμα, θα πρέπει ο αριθμός των ξύλων να είναι τέτοιος, έτσι ώστε η καύση ενός μικρού μέρους τους να μην προκαλέσει αλλοίωση στον περιβάλλοντα χώρο. Να μην υπάρχουν ξερά κλαδιά και φύλα κοντά στην εστία κτλ.

Επίσης θα πρέπει να έχει ελεγχθεί, ο βαθμός επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιάς για την εκάστοτε περίοδο του χρόνου και την περιοχής που θα επισκεφθούμε.

Ο χάρτης για την μέρα που μας ενδιαφέρει μπορέι να βρεθεί στο site civilprotection.gr

Μπορώ να ανάψω φωτιά κατασκήνωσης αλλα μόνο εάν:

  • Ο άνεμος δεν είναι πάνω από 10 χμ/ω
  • Η φωτιά είναι αναμμένη σε μια εστία κατασκευασμένη σωστά ή σε χαντάκι βάθους τουλάχιστον 30 εκατοστών.
  • Η περιοχή σε απόσταση 3 μέτρων από την εξωτερική περίμετρο της φωτιάς είναι καθαρισμένη από εύφλεκτα υλικά.
  • Η φωτιά δεν καταλαμβάνει έκταση που να υπερβαίνει το 1 τετραγωνικό και το μέγεθος και οι διαστάσεις των στερεών καυσίμων που χρησιμοποιούνται είναι το ελάχιστο που απαιτείται για τον σκοπό.
  • Κάποιο άτομο είναι παρόν ανα πάσα στιγμή ενώ η φωτιά είναι αναμμένη και έχει την ικανότητα και τα μέσα να την σβήσει.
  • Η φωτιά έχει σβηστεί εντελώς πριν αποχωρήσει το άτομο.

Σημειώστε ότι σύμφωνα με τον Νόμο περί CFA (της επαρχιακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας), μία εστία φτιαγμένη σωστά σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένη από πέτρα, μέταλλο ή τσιμέντο ή οποιοδήποτε άλλο άφλεκτο υλικό έτσι ώστε να περιορίσει την περίμετρο της φωτιάς.

Καύσιμη ύλη

Τα όρθια δέντρα (ζωντανά & νεκρά) αποτελούν σπίτι για πουλιά και έντομα, γι’ αυτό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη.

Ανέπαφα πρέπει να μένουν και τα πεσμένα δέντρα, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν καταφύγιο για μικρά ζώα, γούρνες για νερό και ανακυκλώσιμη ύλη (που σημαίνει θρεπτικά συστατικά για το χώμα).

Πώς να ανάψουμε φωτιά που θα διατηρηθεί όλο το βράδυ

Η κλασσική λύση είναι να επιλέξουμε μικρά ξερά κλαδάκια και γενικά οτιδήποτε μπορεί να καεί χωρίς μεγάλη δυσκολία, ώστε μετά το προσάναμμα να μπορέσουν να συντηρήσουν μια φλόγα αρκετή για να τοποθετούμε ολοένα και ποιο μεγάλα ξύλα.

Συνεχίζοντας την λογική του αυξανόμενου μεγέθους ξύλων από την δεύτερη κατηγορία και έχοντας κατά νου πως θα χτίσουμε σιγά σιγά μία μικρή αλλά σταθερή φωτιά μπορούμε να αρχίσουμε μαζεύουμε χοντρά ξύλα (κούτσουρα) για να τοποθετήσουμε στο τελικό στάδιο.

Υπάρχει, όμως και άλλη μία επιλογή κάνοντας εντελώς το αντίθετο…

Δηλαδή, τοποθετούμε τα πιο χοντρά μας ξύλα στη βάση και σιγά σιγά χτίζουμε μία «πυραμίδα», όπου στην κορυφή τοποθετούμε τα ψιλά μας ξύλα, τα οποία χρησιμοποιούμε ως προσάναμα (βλ. εικόνα).

Με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε σε έναν βαθμό το οξυγόνο, με το οποίο η φωτιά σβήνει γρήγορα και αυτομάτως δημιουργούμε αργή καύση, η οποία θα κρατήσει περισσότερες ώρες.

Επίσης κρατάμε ένα μακρύ ξύλο με σκοπό να μπορούμε να επεμβαίνουμε στην φωτιά για κάποιο λόγο που μπορεί να χρειαστεί ή απλώς για να παίζουμε και μην ξεχνάτε ότι ποτέ δεν πετάμε γυαλί καθώς είναι επικίνδυνο όπως επίσης αλουμίνιο και άλλα τοξικά αντικείμενα.

  • Προσοχή, τα υπόλοιπα υλικα για την τροφοδοσία της φωτιάς πρέπει να είναι σε απόσταση ασφαλείας από την εστία της φωτιάς.

Μόλις τελειώσετε και θέλετε να την σβήσετε, μπορείτε να το κάνετε με 3 απλούς τρόπους.

Νερό, Χώμα και Πέτρες.

Με το νερό προσέχουμε και ποτέ δεν το ρίχνουμε όλο μαζί κατευθείαν στην φωτιά γιατί υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ατμός και να τονώσει την φωτιά, προτιμότερο είναι να το ρίχνουμε χούφτα-χούφτα.

Με το χώμα ή την άμμο καλύπτουμε πλήρως την εστία και κάθε κομμάτι που καίει

Με τις πέτρες κάνουμε το ίδιο και προσπαθούμε να κόψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το οξυγόνο.

Ποτέ δεν εγκαταλείπουμε το σημείο αν δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι η φωτιά μας έσβησε

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Αποστολή στον Χολομώντα: Το Πανεπιστημιακό Δάσος Ταξιάρχη προσφέρει την απόλυτη δασική γνώση

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Σκοτούσσα Σερρών: Το χωριό που αγαπάει εδώ και έναν αιώνα το ποδήλατο!