Κανένας δεν έχει εξερευνήσει τόσες σπηλιές στον πλανήτη όσο ο Marion Smith

Γνωρίζεις τι βρίσκεται κάτω από τα πόδια σου; Εξαρτάται πού διαβάζεις αυτό το άρθρο. Πολλοί θα απαντούσαν το πάτωμα που πατάμε, το χαλί, ο δρόμος, το γρασίδι. Αλλά κάτω απ’ αυτά τι υπάρχει;

Σίγουρα ένας ολόκληρος κόσμος, ανεξερεύνητος για εμάς, κι αυτό γιατί ως ανθρώπινα όντα δεν έχουμε την αντίληψη του χώρου που απλώνεται γύρω μας.

Το εν λόγω «σύμπαν» εξερευνήθηκε από τον Marion Smith, έναν λάτρη των σπηλαίων και μάλιστα τον καλύτερο που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.

«Αν η εξερεύνηση των σπηλαίων ήταν άθλημα, τότε ο Marion Smith θα ήταν ο Wilt Chamberlain ή ο Ted Williams», ανέφερε κάποτε το Sports Illustrated.

Από το 1966, που έκανε την πρώτη του κατάβαση σε σπήλαιο, μέχρι τα 80 του, όταν και «έφυγε» από τη ζωή, ο Marion Smith είχε πραγματοποιήσει 8.291 εξερευνήσεις, χρησιμοποιώντας σχοινί που έφτανε συνολικά σε όλες του τις καταβάσεις τα 610 χιλιόμετρα.

«Αν η εξερεύνηση των σπηλαίων ήταν άθλημα, τότε ο Marion Smith θα ήταν ο Wilt Chamberlain ή ο Ted Williams», ανέφερε κάποτε το Sports Illustrated.

Το ανθρώπινο γένος κατεβαίνει στις σπηλιές από την αρχή της ύπαρξής του, αλλά μόλις το 1960 η εξερεύνηση δημιουργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως οργανωμένη outdoor δραστηριότητα.

Στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, τη δεκαετία του ’30 και στη συνέχεια ξανά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τους Ισπανούς και τους Γάλλους να πρωτοστατούν στην περιοχή των Πυρηναίων.

Ο Marion Otis Smith γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1942 στο Fairburn, η οποία είναι μια πόλη στην κομητεία Fulton, στη Georgia. Μοναχοπαίδι του Otis και της Bernice, είδε μετά από ορισμένα χρόνια τους γονείς του να παίρνουν διαζύγιο και τον ίδιο να τον μεγαλώνει ο παππούς και η γιαγιά του.

Πήρε bachelor και master στην ιστορία απο το πανεπιστήμιο του West Georgia και μετά κατατάχθηκε στον στρατό, όπου και υπηρέτησε δύο χρόνια στη Ν. Κορέα.

Στη Georgia έκανε πολλές δουλειές και μάλιστα ζητούσε να εργάζεται λιγότερες ώρες, προκειμένου να έχει ελεύθερο χρόνο ώστε να ασχολείται με τις εξερευνήσεις του στις σπηλιές.

Το 1988, μαζί με μία ομάδα τεσσάρων εξερευνητών ανακάλυψαν κάτω από το έδαφος του ανατολικού Tennessee έναν υπόγειο θάλαμο 4,5 στρεμμάτων και ύψους 106 μέτρων. Το εν λόγω κατόρθωμά τους το κράτησαν μυστικό για τέσσερα χρόνια και το παρουσίασαν στο κοινό όταν η συγκεκριμένη περιοχή «απειλήθηκε» να χρησιμοποιήσει την σπηλιά ως μέρος μία υδραγωγικής εγκατάστασης.

«Αν και η φυσική μου κατάσταση δεν μου επιτρέπει να μπω σε μία ‘άγρια’ σπηλιά, σίγουρα μπορώ να ζητήσω να με βάλουν σε ένα αναπηρικό καροτσάκι και να με κατεβάσουν κάτω», είχε δηλώσει το 2014 σε περιοδικό. «Και αν δεν μπορώ να παραμείνω εκεί μέσα, τότε το καλύτερο θα είναι να με βάλουν σε φορείο και να με αφήσουν εκεί», συνέχισε.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1997 και από τότε μέχρι σήμερα επιμένει να ασχολείται με αυτήν. Γνωρίζοντας ότι το βιογραφικό του δεν διαβάζεται από κανέναν, θέλει να πιστεύει ότι τα άρθρα του είναι για βραβείο Πούλιτζερ.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Σαντορίνη: Βρετανός γεωφυσικός προειδοποιεί για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Περιβάλλον: Τα δέντρα θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 1/3 το ποσοστό θνησιμότητας