Ήρθε η ώρα να απλοποιήσεις τη ζωή σου

Το πώς να απλοποιήσεις τη ζωή σου είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ κόσμο. Aπό το να απλοποιήσεις όλα εκείνα τα υλικά αγαθά που έχεις συγκεντρώσει γύρω σου και τη σαβούρα που εύκολα μαζεύεται εκεί ανάμεσα, μέχρι όλα τα πράγματα που «χρειάζεται» να κάνεις.

Ορισμένοι αναρωτιούνται αν το το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρει τι να κάνει αν κόψει την τηλεόραση ή κάποιο άλλο από τα πράγματα που περνάει την ώρα του.

Η απάντηση, όμως, είναι μία: «Κάνε αυτό που αγαπάς».

Η συγκεκριμένη απάντηση, όμως, βγάζει μια συνηθισμένη παρεξήγηση για την απλοποίηση: ότι απλοποίηση βασικά είναι να κόψεις πράγματα που χρησιμοποιείς, αφήνοντας πίσω σου ένα κενό. Πολλοί νομίζουν ότι σε αφήνει σε μια βαρετή ζωή, που δε γίνεται και τίποτα διασκεδαστικό. Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα…

Η απλοποίηση δεν έχει σκοπό να αφήσει τη ζωή σου άδεια. Έχει σκοπό να σου αφήσει χώρο γι’ αυτά που πραγματικά θέλεις να κάνεις στη ζωή σου.

Ο πρώτος κανόνας της απλοποίησης είναι να βρεις τι έχει σημασία, τι είναι αυτό που σου αρέσει και στη συνέχεια να κόψεις όλα εκείνα που σου αποσπούν την προσοχή και δε σε αφήνουν να ασχοληθείς με τα σημαντικά.

Έχουμε τόσα πράγματα στη ζωή μας, αντικείμενα, δουλειές, αμέτρητες πληροφορίες, που ερχόμαστε και μπουκώνουμε. Το αποτέλεσμα; Καταλήγουμε να κάνουμε ένα σωρό πράγματα που δεν είναι σημαντικά για εμάς και αγχωνόμαστε να τα προλάβουμε όλα. Δεν καθόμαστε μια στιγμή να σκεφτούμε: «Αλήθεια, τώρα χρειάζεται αυτό;».

Ο Σωκράτης είχε πει «Ζωή που τη ζεις χωρίς να την εξετάζεις, είναι ζωή που δεν αξίζει να τη ζει ο άνθρωπος”.

Για να μπορέσεις να απλοποιήσεις τη ζωή σου, πρέπει πρώτα να την εξετάσεις. Τι απ’ όλα αυτά που έχεις στη ζωή σου είναι σημαντικό; Τι σου δίνει αξία; Αν βρεις τις απαντήσεις, η απλοποίηση μετά είναι εξαιρετικά απλή.

Βρες τι σου αρέσει και τι έχει σημασία

  1. Η πρώτη ερώτηση: Τι είναι πιο σημαντικό για σένα; Τι σου αρέσει να κάνεις; Ο καθένας θα σκεφτεί κάτι διαφορετικό. Αυτή η ερώτηση πάντως είναι η πρώτη που πέφτει στο τραπέζι.
  2. Η δεύτερη ερώτηση: Ποια είναι τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σου, που κάνεις κάθε μέρα και κάθε βδομάδα και κάθε μήνα, και πόσο σχέση έχουν με τα πράγματα που είναι σημαντικά για σένα; Αν βγαίνεις έξω κάθε βράδυ με τους φίλους σου, αλλά κάπου έχεις βαρεθεί, και παράλληλα σε εμποδίζει να κάνεις κάτι απ’ τα σημαντικά, τότε είναι υποψήφιο για απλοποίηση. Εξέτασε όλες τις υποχρεώσεις σου και ρώτα τον εαυτό σου αν είναι πραγματικά σημαντικές για σένα, αν σου δίνουν αρκετή αξία σύμφωνα με το χρόνο που ξοδεύεις γι’ αυτές, και αν είναι συνδεδεμένες με τα πράγματα που είναι για σένα σημαντικά.
  3. Αντικείμενα: Οι ίδιες ερωτήσεις μπορούν να γίνουν για όλα τα αντικείμενα που έχεις μαζέψει γύρω σου. Τα αγαπάς στα αλήθεια; Είναι πραγματικά απαραίτητα; Μια ερώτηση που μπορείς επίσης να κάνεις, για να βοηθήσεις τη σκέψη σου: Αν έπαιρνε το σπίτι σου φωτιά, ποια λίγα πράγματα θα ήθελες να αντικαταστήσεις; Μόλις σκεφτείς ποια, μπορείς να ξεφορτωθείς όλα τα υπόλοιπα. Γεμίζουν το χώρο σου, σε αγχώνουν, και σε εμποδίζουν να ευχαριστηθείς τα πράγματα που πραγματικά αγαπάς.
  4. Όλα τα υπόλοιπα: Αυτό το ίδιο σκεπτικό πάει και σε οτιδήποτε άλλο… τη δουλειά σου, τις πληροφορίες που διαβάζεις κάθε μέρα, τα προγράμματα που βλέπεις στην τηλεόραση, τους ανθρώπους που έχεις στη ζωή σου. Βρες εσύ τι είναι ουσιώδες στη ζωή σου, τι σου αρέσει να κάνεις, τι είναι σημαντικό… και ξεφορτώσου τα υπόλοιπα.
  5. Αυτά που σου έμειναν: Αν απαλλάχτηκες από τα παραπάνω, τι μένει; Μόνο τα σημαντικά. Μόνο αυτά που σου αρέσουν. Όταν όμως κόβεις κάτι, ας πούμε την τηλεόραση ή τις πολλές ώρες στο internet, θυμίσου τι είναι σημαντικό για σένα και τι σου αρέσει να κάνεις, και κάνε αυτό στη θέση της τηλεόρασης και του internet.

Πριν ξεκινήσεις να απλοποιείς, πρώτα μάθε ποια είναι αυτά τα πράγματα.

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Κατάφερε να επιβιώσει στον Ειρηνικό μαζί με τον σκύλο του, τρώγοντας ωμό ψάρι και πίνοντας βρόχινο νερό

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Στις 21 Απριλίου 2024 ο 9ος Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος Ρόδου – Άνοιξαν οι εγγραφές