Απόδραση από τους Ταλιμπάν: Αφγανές βρίσκουν το δικό τους «σπίτι» στην ορειβασία

Ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ascend δημιουργήθηκε με σκοπό να δώσει δύναμη στις νέες γυναίκες μέσω της εκπαίδευτικής ηγεσίας με βάση την ορειβασία και την κοινοτική υπηρεσία.

Έχοντας ιδρυθεί αρχικά στο Αφγανιστάν, τα προγράμματά της με Αφγανές γυναίκες ήταν αυτά που κέρδισαν τεράστια δυναμική και παγκόσμια αναγνώριση.

Για την Mina Bakhshi, την Haniya Tavasoli και τη Rabia Hussai, που εντάχθηκαν στο Ascend, ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για τον εαυτό τους να δοκιμάσουν τα προσωπικά και πολιτιστικά τους όρια και να εξερευνήσουν τα βουνά της πατρίδας τους.

Τον Αύγουστο του 2021, όταν η χώρα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν, το Ascend έγινε η μοναδική τους ευκαιρία να ξεφύγουν από ένα καθεστώς που θα περιόριζε τις ελευθερίες και το μέλλον τους.

Ενώ οι γυναίκες του Ascend μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες με εθελοντικές οικογένειες υποδοχής από το δίκτυο του Ascend – συχνά άλλες ορειβάτισσες ήθελαν να βοηθήσουν.

Η Merryn Venugopal και η Michelle Pellette, δύο μέλη της Yosemite Search and Rescue, έψαχναν επίσης να βρουν τρόπους να υποστηρίξουν τις συναδέλφισσές τους, οι οποίοι βρίσκονταν σε ανάγκη.

Γι’ αυτό και κάλεσαν τις γυναίκες να περάσουν μια εβδομάδα στο Yosemite, όπου θα μπορούσαν να επανενωθούν με ασφάλεια και να βρουν παρηγοριά στην αναρριχητική κοινότητα.

Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς χτίζουν νέες ζωές σε μια χώρα απομακρυσμένη από τις οικογένειές τους και πλέον οι Αφγανές ορειβάτισσες διαπιστώνουν ότι η «σύνδεση» με άλλες γυναίκες στο Yosemite είναι επίσης και μία «σύνδεση» με το σπίτι τους.

Δείτε το βίντεο:

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

«Η κλιματική κρίση επιδρά στη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία όλων»

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Drina river house: Το μικρό σπίτι στο… ποτάμι