Από την Αχαΐα στη Σαχάρα: Έτρεξε 120 χλμ. στην έρημο με 53 βαθμούς Κελσίου

Ο δρομέας Σάκης Σιδέρης δοκίμασε τα όριά του με τη συμμετοχή στο Half Marathon Des Sables, Sahara Marocco 2023. Έτρεξε απόσταση 120 χιλιομέτρων στην έρημο της Σαχάρας, κουβαλώντας ένα σακίδιο με τις απαραίτητες προμήθειες, και μπόρεσε να καταφέρει κάτι που λίγοι αντέχουν.

Ο αθλητής του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Πάτρας μίλησε στην εφημερίδα «Πελλοπόνησος» για το δύσκολο εγχείρημά του, που κατέληξε με τον ίδιο να τερματίζει στην 114η θέση, με σύνολο 600 συμμετεχόντων. Χρειάστηκε 9 ώρες, 41 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσει τη διαδρομή. 

«Δεν ξέρω αν άλλοι αθλητές άγγιξαν τα ανθρώπινα όρια, αλλά εγώ αισθάνομαι ότι πράγματι τα άγγιξα. Όπως και άλλων που συμμετείχαν και μιλούσαμε συνεχώς για αυτό» τόνισε. «Πολλές ήταν οι φορές που πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη να σταματήσω πρόωρα τον αγώνα, αλλά είμαι ικανοποιημένος που δεν το έκανα και κατάφερα να σταματήσω. Δεν είμαι πρωταθλητής, αλλά ένας απλός δρομέας».

Μιλώντας για την προετοιμασία του για τον αγώνα, σημείωσε πως έτρεχε στην παραλία Καλογριά, για να συνηθίσει στις συνθήκες που επικρατούσαν στην έρημο. Έκανε προπόνηση από τις 05:00. 

Η απόσταση χωρίστηκε σε τέσσερις μέρες, με τη μία να αφιερώνεται σε ξεκούραση. «Ήταν 30 χιλιόμετρα την πρώτη ημέρα, 60 τη δεύτερη, μια ημέρα ξεκούραση και τα υπόλοιπα 30 χιλιόμετρα την τέταρτη ημέρα. Όλος ο αγώνας ήταν στην έρημο Σαχάρα» σημείωσε, ειδικότερα.

Η θερμοκρασία στην έρημο είχε μεγάλες διακυμάνσεις μέσα στη μέρα. «Καταγράψαμε 53 βαθμούς κάποια στιγμή την ημέρα και 9 το βράδυ» είπε και αναφέρθηκε και στις σκέψεις που έκανε κατά τη διάρκεια της διαδρομής. 

«Σκεφτόμουν πολλά. Τεχνικά θέματα, πώς θα ξεκουραστώ, πότε και πώς θα αναλάβει ο οργανισμός μου. Προσπαθούσα να είμαι ήρεμος και να ξεπεράσω ότι ενώ δεν άλλαζε ο ρυθμός μου και αισθανόμουν την καταπόνηση, φαινόταν σαν να είμαι για ώρες στην ίδια θέση. Χανόμουν στην απεραντοσύνη της ερήμου».

Το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο ίδιος είναι ότι ο καθένας μπορεί, αν το επιθυμεί. Όπως είπε, άρχισε να τρέχει το 2015, όταν αποφάσισε να χάσει βάρος και να κόψει το κάπνισμα. «Ήμουν 110 κιλά και είμαι τώρα 71 και είμαι 50 χρονών».

Ο επόμενος στόχος του είναι ακόμα δυσκολότερος. «Το 2025 θέλω να συμμετάσχω στο αγώνα 250 χιλιομέτρων, πάλι στην έρημο Σαχάρα. Αυτός είναι πλέον ο μεγάλος μου στόχος».

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Sculpture by the Sea: Εκεί που η τέχνη συναντάει το κύμα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Μονή Προυσού: Το σύμβολο της Ευρυτανίας προκαλεί δέος και θαυμασμό