5 χρήσιμα tips για να ξεπεράσεις τους φόβους σου και να απολαύσεις τη φύση

Ανεξάρτητα από το επίπεδο εμπειρίας σου, κάποια στιγμή πιθανότατα να έχεις αντιμετωπίσει τον φόβο και το άγχος σε μια υπαίθρια περιπέτεια. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και όταν ξέρεις ότι οι φόβοι σου είναι υπερβολικοί, μπορεί να σε κάνουν να… παραλύσεις.

Το κόλπο για να διαχειριστείς τους εξωτερικούς σου φόβους και να υιοθετήσεις μια υγιή νοοτροπία γύρω από αυτούς είναι να ξέρεις πότε να συγκρατηθείς και πότε να προχωρήσεις.

Κάθε καλή outdoor εμπειρία είναι ένας συνδυασμός ανάληψης κινδύνων και λήψης έξυπνων αποφάσεων. Μερικές φορές δεν αξίζει τον κόπο να το κάνεις, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι απλά απαραίτητο.

Το να γνωρίζεις τη διαφορά και να είσαι προετοιμασμένος για το τι μπορεί να σου παρουσιαστεί είναι το κλειδί για να απολαύσεις με ασφάλεια τον χρόνο σου έξω στη φύση.

Ο φόβος του να χαθείς

Ως λάτρεις του outdoor εδώ στο Nomad Magazine, καταλαβαίνουμε σίγουρα αυτόν τον φόβο. Ακόμη και για έναν έμπειρο πεζοπόρο, δεν είναι δύσκολο να χαθεί ενώ κάνει πεζοπορία ή εξερευνά κάποιο νέο μέρος. Ίσως διαβάσει λάθος μια πινακίδα ή δεν θα δώσει αρκετή προσοχή.

Θυμήσου, εάν χαθείς, ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείς τον εαυτό σου σε μια τρομακτική κατάσταση όπως αυτή είναι να μην πανικοβληθείς, να παραμείνεις ψύχραιμος και σε εγρήγορση και να είσαι όσο το δυνατόν πιο λογικός για να επιστρέψεις στο σωστό δρόμο. Αν και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς εδώ, ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψεις αυτή την κατάσταση είναι απλά να μην χαθείς!

Για να σε βοηθήσουμε να ξεπεράσεις τον φόβο σου να χαθείς στην ύπαιθρο, διάβασε παρακάτω ορισμένα tips, πριν ξεκινήσεις το ταξίδι σου.

 • Να έχεις μαζί σου εξοπλισμό πλοήγησης όπως πυξίδα και χάρτη και κατέβασε έναν ψηφιακό χάρτη στο τηλέφωνό σου που θα λειτουργεί για χρήση εκτός σύνδεσης.
 • Πες σε κάποιον πού, πότε θα πας και πότε αναμένεται να επιστρέψεις.
 • Ζύγισε τους κινδύνους και τα οφέλη: Η πρόκληση είναι σπουδαίο πράγμα, το να είσαι ανεύθυνος και απροετοίμαστος όχι. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και βεβαιώσου ότι μπορείς να το χειριστείς αυτό, το πιθανότερο είναι ότι μπορείς!
 • Να είσαι σε εγρήγορση και να προσέχεις όσο είσαι έξω, ώστε να μπορείς να παρακολουθείς τα βήματά σου σε περίπτωση που χαθείς.
 • Να θυμάσαι πάντα αυτό αν χαθείς: Σταμάτα. Σκέψου. Παρατήρησε. Σχεδίασε.

Ο φόβος του να μην είσαι προετοιμασμένος

Εάν ανησυχείς μήπως σε πιάσει μια καταιγίδα ή δεν είσαι έτοιμος για το που μπορεί μία outdoor περιπέτεια να σε οδηγήσει, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να προετοιμαστείς στο βαθμό που μπορείς.

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη φύση ή τον καιρό και μερικές φορές εμφανίζονται απρόβλεπτα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά αυτό είναι μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης δεξιοτήτων στη φύση.

Είναι πάντα καλό να είσαι προετοιμασμένος όταν ετοιμάζεσαι είτε για πεζοπορία, είτε για backpacking, για μία βόλτα με το ποδήλατο ή ακόμη και για kayaking.

Φρόντισε να:

 • Κάνεις την έρευνά σου για το μέρος που πρόκειται να πας, ώστε να έχεις μια ιδέα για το τι να περιμένεις.
 • Έλεγξε τον καιρό πριν βγεις έξω, ώστε να μπορείς να ετοιμαστείς κατάλληλα ακόμη και για χαμηλότερες θερμοκρασίες.
 • Φρόντισε να έχεις μαζί σου άφθονο νερό και είδη προστασίας από τον ήλιο.
 • Φόρεσε άνετα ρούχα και χρησιμοποιήσε το layering γιατί αυτό θα σου δώσει λύσεις.

Ο φόβος για έντομα και διάφορα… ζωύφια

Τι γίνεται όμως με τα έντομα; Αυτός είναι ένας κοινός φόβος που ακούμε πολύ από φίλους και συγγενείς που ασχολούνται λίγο καιρό με το outdoor. Ενώ οι μύγες και τα κουνούπια μπορεί να είναι ενοχλητικά και οι αράχνες και οι σκορπιοί μπορεί να σε τρομάζουν, δεν είναι έξω για να σε πειράξουν (καλά, εκτός από τα κουνούπια).

Τα έντομα παίζουν το δικό τους ρόλο στον κόσμο της φύσης, γι’ αυτό είναι καλύτερο να τα αφήσεις στην ησυχία τους, να μην αγχώνεσαι πολύ για αυτά και φρόντισε να λάβεις ορισμένες βασικές προφυλάξεις για να αποφύγεις δυσάρεστες συναντήσεις.

 • Εάν πρόκειται να κάνεις πεζοπορία σε μια περιοχή «γνωστή» για τα κουνούπια, φέρε λίγο σπρέι και καλύψε το σώμα σου με ελαφριά μακριά μανίκια και παντελόνια.
 • Εάν πρόκειται να κάνεις κάμπινγκ, κλείσε τη σκηνή σου και απέφυγε να την κρατάς ανοιχτή για πολύ όταν μπαίνεις και βγαίνεις.
 • Ρίξε μία ματιά στα παπούτσια και τα ρούχα σου πριν τα φορέσεις, ειδικά όταν τα έχεις αφήσει εκτός σκηνής.
 • Μάθε πώς να αποφεύγεις τα τσιμπούρια και φρόντισε να τσεκάρεις τον εαυτό σου όταν επιστρέψεις στο σπίτι.
 • Εάν έχεις αλλεργία όπως στις μέλισσες ή τις σφήκες, να έχεις μαζί σου ό,τι χρειάζεσαι για να είσαι ασφαλής στο μονοπάτι.

Ο φόβος για επικίνδυνα άγρια ζώα

Ένα τεράστιο προσόν για κάποιον που κάνει outdoor activities, είτε είναι άνδρας είτε γυναίκα, είναι να σέβεται το περιβάλλον και την άγρια ζωή.

Τα ζώα που μπορεί να συναντήσεις στην πεζοπορία ή στη βόλτα σου με το ποδήλατο μπορεί να σε φοβίσουν, αλλά κάποιες αδέξιες κινήσεις σου μπορούν να τα τρομάξουν ακόμη περισσότερο.

Παρόλο που δεν χρειάζεται ανησυχία, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να συμβεί κάτι. Έτσι, πριν βγεις έξω, κάνε μια μικρή έρευνα και δες τι είδους ζώα υπάρχουν στην περιοχή και μελέτησε τον καλύτερο τρόπο για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, εάν χρειαστεί.

Ο φόβος του «πρωτάρη»

Είναι το βράδυ πριν από την πρώτη σου ποδηλατική βόλτα στο βουνό με φίλους και είσαι ο μόνος αρχάριος. Ξάπλωσες νωρίς στο κρεβάτι, έχεις ετοιμάσει τα πάντα για αύριο, αλλά ανησυχείς μήπως δεν είσαι αρκετά καλός ή θα καθυστερήσεις την ομάδα – εν ολίγοις, δεν είσαι σίγουρος ότι μπορείς να τα καταφέρεις.

Όλοι έχουμε ακούσει αυτή τη φωνή στο μυαλό μας που μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης, δεξιοτήτων ή εμπειρίας.

Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση είναι απλώς να το κάνεις!

Mερικές συμβουλές για να αποκτήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι:

 • Ξεκίνησε κάνοντας μικρά βήματα και βάλε μερικούς εφικτούς στόχους για τον εαυτό σου, για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες.
 • Πήγαινε με φίλους που θα σε ενθαρρύνουν και θα κάνουν την εμπειρία σου διασκεδαστική.
 • Προετοιμάσου! Κάνε έρευνα σχετικά με τα κατάλληλα ρούχα και εξοπλισμό που θα χρειαστείς για την υπαίθρια δραστηριότητά σου.
 • Μείνε θετικός. Να ξέρεις ότι θα προχωρήσεις και ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζεις τώρα θα σε κάνουν πιο δυνατό και πιο έμπειρο μακροπρόθεσμα.

Nomad Magazine

Nomad σημαίνει περιπέτεια, έμπνευση, ταξίδια, εικόνες, χρώματα, ολόκληρος ο κόσμος!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Εξαπλώνονται τα πάρκα τσέπης σε όλη την Ελλάδα φέρνοντας διεθνείς διακρίσεις

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Δενδροφύτευση στην Βούλα έχει προγραμματίσει το Σάββατο, το ΕEA και ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης